Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Prinsesstårtan firas med egen vecka

Sista veckan i september är enligt organisationen Sveriges bagare och konditorer "Prinsesstårtans vecka". För varje såld tårta går en del av förtjänsten till välgörande ändamål. Utan Jenny Åkerström från Lohärad hade det kanske inte blivit någon prinsesstårta.

Per Olof Johansson, före detta ordförande i Lohärads hembygdsförening, äger kokboken med det första receptet på prinsesstårta.

Bild: Katarina Hansson

Jenny Åkerström från Lohärad är författaren till boken Prinsessornas kokbok från 1929, och det var hon som satte prinsesstårtan på tapeten från första början.

Annons

– I boken Prinsessornas kokbok kallar hon den "Grön tårta", men alla vet nog att det handlar om prinsesstårta, säger Per Olof Johansson, före detta ordförande i Lohärads hembygdsförening.

Annons

I Lohärad är man givetvis mycket stolt över Jenny och hennes historiska avtryck och vill gärna slå ett slag för den kända bygdedottern. Per Olof Johansson sitter själv på ett kärt exemplar av boken, i vilken prinsesstårtan dök upp för första gången, då under pseudonymen "Grön tårta".

Det klassiska receptet från 1929.

Bild: Katarina Hansson

Johanna Antonia Åkerström, (kom senare att kallas Jenny) föddes 1867 i Nyckelby i Lohärads församling. Hon utbildade sig till lärarinna och blev 1907 föreståndarinna vid Ateneums skolköksseminarium.

Hon blev sedemera matskribent i bland annat tidningen Vecko-Journalen och startade den egna rörelsen Jenny Åkerströms Husmodersskola för flickor. Bland eleverna fanns bland annat prinsessorna Margaretha av Danmark, Märtha av Norge och Astrid av Belgien. De var också den trion som gav titel till boken och till den omåttligt populära tårtan, som senare kom att kallas prinsesstårta.

I dag är prinsesstårta bland det mest svenska som finns. Och speciellt gott smakar väl tårtan i slutet av september då tio kronor av varje såld tårta går till Kronprinsessans Victorias fond.

Annons


Katarina Hansson

0176-795 81
katarina.hansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan