Annons

Annons

Annons

Norrtälje norr om ån

Jan Emanuel Johanssons protest mot myndigheter – vill servera chiapudding

Den kände Norrtäljeprofilen har ansökt hos Livsmedelsverket om att servera den förbjudna puddingen på Färsna 4H-gård.

Bild: Anders Sjöberg

Chiafrön har seglat upp som en trendig hälsoprodukt den senaste tiden. Fröna får säljas i vissa former, som torrvara, i müsli eller i bröd, men inte som pudding. Den får endast severas hemma. Många caféer säljer dock anrättningen, som görs genom att blötlägga fröna i vatten över natten, trots att det inte är tillåtet. Det är reglerat i EU-förordningen som säger att nya livsmedel måste godkännas innan de kommer ut på marknaden.Företag måste ansöka om det själva.

Annons

Annons

Jan Emanuel Johansson, före detta socialdemokratisk kommunpolitiker och entreprenör, har nu som första person, enligt egen utsago, ansökt hos Livsmedelsverket om att få servera chiapudding på kaféet som drivs av Färsna 4H-gård.

Han har dock inte gjort ansökan för att han verkligen vill erbjuda puddingen till gästerna.

– Det är uppenbart för var och en att det inte är ett problem att servera chiapudding. Jag har ansökt om puddingen för att visa på en problematik, att myndigheter sätter systemet för människan, säger han.

– Det är många papper att fylla i. Det finns inte en chans att en liten kaféägare har tid med det.

Jan Emanuel Johansson tycker att Sverige hamnat snett genom att myndigheter inte är anpassade till varken entreprenörer eller människor.

– Om tittar på människor som hamnat riktigt snett så har det nästa alltid blivit problem med myndigheter. De komplicerar till det för att människor ska ge upp, säger han.


Therése Söderlund

0176-795 77
therese.soderlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan