Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Seminarium om integration och vägen till att göra den bättre

Fler och fler kommer som flyktingar till kommunen. Samtidigt vill fler och fler rospiggar hjälpa till med att få dem integrerade i det svenska samhället. Men är vi på rätt väg?
Det är ämnet för ett seminarium på måndag.

Bosse Berqvist och Karin Zelander, Norrtälje FN-förening.

Bild: Foto: Richard Grandin

– Det görs en hel del när det gäller integration, framför allt av ideella föreningar och delvis av kommunen och lite grann av företag. Vi vill visa på de goda exempel som redan nu finns men framför allt ska nya idéer luskas fram under panelsamtalen.

Det säger Karin Zelander, ordförande i Norrtälje FN-förening som arrangerar seminariet.

Norrtälje är en av de kommuner i Stockholms län som, i förhållande till folkmängden, tagit emot flest ensamkommande flyktingungdomar och unga män.

– För att få integrationen att fungera måste de bli mer delaktiga i det svenska samhället, säger Karin Zelander.

Annons

Under måndagens seminarium, som pågår mellan klockan 17 och 21 i Roslagens sparbanks samlingssal vid busstationen i Norrtälje, är det framför allt två nycklar till en bra integration som diskuteras. Dels handlar det om att arbetsgivare i kommunen behöver kunskap för att anställa invandrare och flyktingar.

Annons

– Det här är människor som har en stark vilja att bidra och vara en del av vårt samhälle. Det finns en kraft bland de här människorna som vi kan bli bättre på att använda oss av.

Den andra delen handlar om föreningslivet.

– Här görs det väldigt många bra saker i dag, säger Karin Zelander. Men även här kan vi bli bättre. Det handlar om att få fler att engagera sig.

Samtidigt behöver allmänheten få information så att de vågar ta steget och engagera sig. Att få kommunens invånare att förstå att det går att göra mycket mer än man tror. Många kanske sitter hemma och tycker att deras insats inte gör någon skillnad.

Men det går att påverka, menar Norrtälje FN-förening.

– Att världen ser ut som den gör just nu är väldigt svårt för en enskild person att göra någonting åt, säger Bosse Bergqvist, även han från arrangörsföreningen Norrtälje FN-förening. Men hemma, här, där kan man verkligen göra skillnad.

– Det finns flera exempel på det, säger Karin Zelander. Det somredan har gjorts i Norrtälje kommun är både något som privatpersoner, offentlig verksamhet och företagare bidragit med till exempel fadderverksamhet, verksamhet för ensamkommande flyktingungdomar och företagare som anställer praktikanter eller ger regelrätta jobb.

Annons

Syftet med seminariet är att öka den lokala kunskapen om hur det i dagsläget ser ut vad gäller olika vägar till en bra integration. Ett mål är också att få fler aktiva som engagerar sig i dessa frågor - både inom företag, föreningar och bland privatpersoner.

Annons

Två föreläsare, specialkunniga inom respektive område, håller varsin föreläsning. Jennie K. Larsson, fil. dr. i etnicitet och migration är den ene föreläsaren. Även My Hellberg, Tjejers rätt i samhället (TRIS) och ansvarig för projektet "Pojkar, heder och idrottssverige" föreläser. Sedan blir det paneldebatter kring integrationsidéer för både arbetsmarknad och ideell verksamhet. Här medverkar en mängd företag och föreningar som engagerat sig i integrationen i Norrtälje kommun.


Richard Grandin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan