Annons

Annons

Annons

Annons

Rimbo

Rimbolärare i projekt mot nätmobbning

Nu tas nätprat in i klassrummen och sedan vidare hem till vardagsrumssoffan där föräldrar får en vuxenläxa. En av dem som varit med om att ta fram konceptet är Rimboläraren Christian Gerecht.
– Jag tror att det behövs, säger han.

Christian Gerecht, högstadielärare på Bålbroskolan i Rimbo, ger föräldrarna en vuxenläxa.

Bild: Pressbild/Telenor

Annons

Telenor och Surfa Lugnt har i dagarna lanserat projektet Vuxenläxan för årskurs 4-9. Det är en del av deras initiativ Nätprat.

På Bålbroskolan i Rimbo blev läraren Christian Gerecht och den klass som han är mentor för utsedd att ingå i en testgrupp inför lanseringen.

– Vi hjälpte bland annat till med att utveckla frågor som skulle ingå i vuxenläxan, säger han och berättar att syftet är att man ska uppmärksamma ungas nätvanor.

Annons

Annons

Rent konkret består vuxenläxan av två lektioner och en läxa i form av ett digitalt quiz som barnen skapar om sitt liv på nätet och sedan ger till, och rättar, tillsammans med sina föräldrar. Eleverna har fått välja ut färdiga frågor, men även fått göra egna. Resultatet blev att föräldrarna blev lite chockade.– Oj, vi har verkligen ingen koll, säger Gerecht att han fick som en reaktion från några.

Det är också generellt sett, enligt honom, väldigt få elever som upplever att de kan prata med sina föräldrar om vad de utsätts för på nätet. – Så vi behöver diskutera både i skolan och hemma vad som sker på nätet. Framförallt måste också föräldrarna ha koll även om det är väldigt rimligt att man kan ta upp frågorna mera i skolan.

Han påpekar att förr var hemmet en tryggad zon för elever som blev mobbade i skolan. I dag når mobbarna fram till den som utsätts även på fritiden. Han tycker att hela upplägget är mycket bra.– Det är en bra grund att stå på. För även om skolan ska ha ett stort ansvar är det ändå föräldrarna som berörs i dag då det mesta som sker på nätet sker utanför skoltid, säger Christian Gerecht som sammanfattar vuxenläxan som enkel, tacksam, elektronisk och smidig. – Och jag har inte fått betalt för att säga det, säger han.

Annons


Grethel Hjuberger

0176-795 82
grethel.hjuberger@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan