Huskurage är ett verktyg för att få kringboende att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Det är ett sätt att jobba riktat mot förövarna, i hemmet, där våldet oftast äger rum. Grannar kan ringa på och höra hur det är, kanske ta med sig någon ytterligare granne för stöd och i akuta fall ringa polisen.
Nu inför Roslagsbostäder som första bostadsbolag i kommunen Huskurage.
– Vi var eniga i ledningsgruppen om att det är en bra idé. Jag tror inte att det upplevs negativt av hyresgästerna, säger Helen Wallin, marknadschef på Roslagsbostäder.
Nu sätts information upp i portarna i alla Roslagsbostäders hus och i nästa nummer av den tidning som går ut till alla hyresgäster kommer det att finnas en artikel om Huskurage. Alla Roslagsbostäders bovärdar ska få information för att kunna hänvisa våldsutsatta till hjälpinsatser.
Annons
Annons
– Det ger ett signalvärde för både offer och förövare att det blir synligt, säger Denise Huurre Keyser.
Det händer att Roslagsbostäders personal får veta att det förekommit våld hemma hos hyresgästerna.
– Då får vi veta det på måndagen, fast det har hänt på fredagskvällen, säger Charlotte Grinder, som är receptionist och ansvarig för Huskurage hos Roslagsbostäder.
Med Huskurage kan något göras direkt när grannar hör genom väggen vad som pågår. Varje år dödas 17 kvinnor i Sverige av sina män. Ofta har de blivit misshandlade tidigare, i hemmet.
– När polisen hör grannarna efteråt har de flesta vetat om att det pågått misshandel i familjen, säger Denise Huurre Keyser.
– I 20 år har man arbetat intensivt med Operation Kvinnofrid i Sverige. Man har blivit bättre på att ta hand om våldsutsatta kvinnor och barn. Men våldsutsattheten har inte minskat. Man har arbetat med offren, men inte med förövarna, säger Denise Huurre Keyser.
Hon arbetar som samordnare på Trygg i Norrtälje kommun. För henne är regeringens jämställdhetsmål en av utgångspunkterna i arbetet med att motverka våld i nära relation. Ett av delmålen för att nå dit är att ”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.” Huskurage är ett sätt att försöka nå dit.
Annons
– Vi vill uppmana grannar att visa civilkurage, att ringa polisen eller säga till. Det handlar om att rädda liv, säger Denise Huurre Keyser.
Här kan utsatta få stöd
Kvinnofridslinjen
020-50 50 50 (samtal syns ej på telefonräkningen)
Kvinnojouren Snäckan
0176-192 19, 070-624 25 32
Här finns fler länkar: www.norrtalje.se/trygg
Information för barn om våld i nära relation:
www.jagvillveta.se
Läs mer om Huskurage: www.huskurage.se
Text och foto: Sara Borg
sara.borg@norrteljetidning.se