Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunen har drabbats av titelsjuka

Norrtälje kommun har fått flera nya direktörer denna höst.

Sedan den 1 augusti kallas alla chefer för kommunens förvaltningar för direktörer. Kommunen har alltså inte en chef för barn- och utbildningskontoret, utan en barn- och utbildningsdirektör, ingen chef för socialkontoret, utan en socialdirektör, och så vidare.

Varför det blivit så är oklart, men det tycks ha varit något som kommundirektören bestämt, och inte kommunens politiker. Under förre kommundirektören Per Nordenstams tid fick chefen för kommunens sjukvårds- och omsorgskontor titeln sjukvårds- och omsorgsdirektör. Kanske blev de övriga förvaltningscheferna avundsjuka, och såg till att även de fick titeln direktörer.

Det är dock inte bara bland tjänstemännen som titelsjukan drabbat kommunen. Samma gäller för politikerna.

Annons

I förra veckan beslutade politikerna i kommunens val- och förtroendemannanämnd att föreslå att Norrtälje skall få två nya kommunalråd: Olle Jansson (S) och Bino Drummond (M). Det innebär att kommunen snart kan ha sex kommunalråd. Förra mandatperioden hade kommunen bara två.

Annons

Orsaken till nämndens beslut är att man hävdar att kommunallagen kräver att alla som har förtroendeuppdrag på över 40 procent måste kallas kommunalråd. Detta är dock fel. Kommunallagen kapitel 4, § 1 säger att: ”En förtroendevald som fullgör sitt uppdrag på heltid eller betydande del av heltid ska ha benämningen kommunalråd, landstingsråd eller oppositionsråd eller en annan benämning som fullmäktige bestämmer.”

Det finns alltså inget tvång att kalla någon för kommunalråd bara för att han eller hon arbetar för kommunen mer än en viss procentandel. Fullmäktige får göra som det vill.

Titelsjukan bland kommunens tjänstemän är ganska löjlig. Man blir inte bättre chef bara för att man kallas direktör i stället för förvaltningschef. Snarare kan titlarna skapa avundsjuka bland dem som inte blivit direktörer, och göra att vissa lägger ner energi på detta i stället för på sitt jobb.

Titelsjukan bland politikerna är konstigare att förstå. Varför skyller man på att lagen kräver detta, när lagen inte gör det? Har någon läst lagen fel, eller är detta bara ett svepskäl för att några skall få finare titlar?

Det nya S-C-MP-styret hade en poäng när man lät Berit Jansson (C) och Ingrid Landin (MP) bli kommunalråd. Det skulle visa att de tre partierna i det nya styret skulle vara jämlika, och att inte Socialdemokraterna skulle bestämma allt. Däremot är det mycket svårt att förstå varför ännu fler politiker nu skall kallas kommunalråd.

Nämndens förslag kommer att behandlas på fullmäktige i december. Då är det bara att hoppas att fullmäktigeledamöterna är bättre pålästa än ledamöterna i val- och förtroendemannanämnden och röstar ner förslaget om de två nya kommunalråden.


Reidar Carlsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy