Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

SD-politiker: Journalister måste berätta vilka de röstar på

Sverigedemokraternas ordförande i Norrtälje vill att reportrar som anställs på Sveriges Television eller Sveriges Radio ska tvingas uppge sina politiska åsikter.

Mikael Strandman (SD).

Bild: Stig-göran Nilsson

Annons

Sverigedemokraterna uttrycker ofta att journalister är fientligt inställda till partiet. Mikael Strandman, som är partiets ordförande i Norrtälje kommun, går ett steg längre i sin kritik. Han anser att journalister som anställs inom public service ska tvingas uppge vilket parti de sympatiserar med, något som framkom i en artikelkommentar på norrteljetidning.se.

– I dag är Sveriges Radio och SVT helt i händerna på en viss grupp. De ger en ensidig rapportering där vi inom SD inte får komma till tals. Public service är inte oberoende, säger han.

Strandman har skickat in förslaget som en motion till partiets landsdagar i november.


Hur ska det här gå till?

Annons

– Det borde finnas någon form av kvoteringssystem med någon form av proportionalitet efter valresultatet. Det skulle vara bättre om journalister utsågs ungefär som med nämndemannasystemet.

Annons


Det här låter som åsiktsregistrering.

– Det är ju frivilligt om du vill ta en anställning, men visst kan det vara åsiktsregistrering. Det får man ta. Det måste till en motvikt. I dag pågår en mobbning gentemot Sverigedemokraterna.

Partiledningen har inte tagit ställning till Mikael Strandmans motion.

– Men det är ingen linje som vi drivit eller kommer att driva, säger SD:s presschef Henrik Vinge till tidningen Medievärlden.

Han säger samtidigt att man måste ha respekt för vad som händer på landsmötet. Han känner också igen sig i det problem som Mikael Strandman beskriver, att många journalister inte är objektiva utan låter sina egna politiska åsikter påverka rapporteringen.

I ett mejl till Norrtelje Tidning ger Bo Albertsson, tf kommunikationsdirektör på Sveriges Radio, sin respons:

"Om man tycker att vår grundlag och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är viktiga dokument för en demokrati, så bör man ha stor respekt för valhemligheten /.../ Självklart gäller detta också journalister som arbetar inom public service."

Annons

"På frågan om våra reportrars åsikter påverkar journalistiken och vår opartiskhet hänvisar vi till Sifos årliga Förtroendebarometer som listar de varumärken/organisationer som har störst förtroende bland Sveriges befolkning. 2015 är Sveriges Radio det varumärke i Sverige som har störst förtroende i hela undersökningen, inte bara i mediebranschen."


Therése Söderlund

therese.soderlund@norrteljetidning.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy