Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Nu lovar kommunen att rusta i Räfsnäs

Räfsnäs hamn behöver en ordentlig upprustning enligt boende och företagare. Ägaren kommunen har tidigare inte prioriterat frågan, och nu har hamnföreningen sagt upp avtalet för skötseln. Men nu kan ett genombrott ha gjorts.

Sjöräddningens Rasmus Karlsson vittnar om hur arbetssamt det är med räddningsinsatser under vintern när man inte kan nyttja sin egen hamnplats.

Bild: Leif Gustavsson

Annons

Sjöräddningssällskapet har sin station förlagd till hamnen i Räfsnäs.

– Det är ett strategiskt bra ställe ur räddningssynpunkt för oss, säger platschefen Rasmus Karlsson.

Han vittnar om att det nu behövs en rejäl upprustning av hamnen.

– Pontonbryggan, där vi lägger till nu, sjunger på sista versen. På vintrarna när det stormar får vi flytta längre in i hamnen, säger han.

I vintras, när man gjort en räddningsinsats på en finlandsbåt och kom till Räfsnäs, gick det inte att lägga till vid ordinarie kajplats.

– Vi skulle behöva en stenpir som skyddar mot nordostvindarna. Det skulle göra vårt jobb lättare, säger han.

Hamnföreningen har jobbat i nio år med att övertyga kommunen om en upprustning. Något gehör har man inte fått. Nyligen tröttnade hamnföreningen och sa upp avtalet. Räfsnäs räknas som en av kommunens viktigaste replipunkter. 40 000 transporter årligen går till de närmaste öarna utanför. Förutom båtpassagerare sker även transporter för över 1 000 ton gods, slam och sopor härifrån.

Annons

Annons

Hamnföreningen vill rusta upp hamnen på flera sätt. Bland annat vill man byta ut betongpontonen i den yttre delen mot en stenpir. Man vill också flytta kiosken till södra delen. Där skulle ett väntrum för passagerare kunna byggas. Baracken som står där ägs av Fortifikationsverket. Även vändplanen för SL-bussen måste åtgärdas, liksom bättre parkeringsutrymmen.

Nyligen hölls så ett möte mellan företagare i Räfsnäs-området och kommunen. Med på mötet var kommunalrådet Berit Jansson (C).

– Det fanns en hel rad med saker som togs upp. Vi ska nu se över det här, lovar hon.

Det som brådskar är en ny pir och de dåliga vägarna.

– Jag ska ha ett samtal med Trafikverket om det här. Det räcker inte med att fylla igen potthålen. Då måste vi ha med oss SL i samtalen, så det åtgärdas på ett vettigt sätt innan någon blir mosad.

Hur lång tid upprustningen kommer ta, vet hon inte.

– Men det finns ingen tidsplan än så länge. Vi hoppas kunna få ett arkitektförslag på hur hamnen ska se ut. Då gör vi ett ärende av det, och hamnföreningen kan äska pengar för det, säger Berit Jansson.

Hamnföreningens ordförande Magnus Rammus tycker det är bra att Jansson nu fått upp ögonen för Räfsnäs hamn.

– Äntligen verkar man ha förstått problemet. Vi får se om det blir något konkret av det här. Men det låter positivt, och det här kan nog bli bra förhoppningsvis, säger Magnus Rammus.


Christina Gunnarsson

0176-795 79
christina.oberg-gunnarsson@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan