Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Möt syskonen som satsar på motocross

Jim Loginger har de senaste åren utvecklats till en av de stora svenska talangerna inom motocross. Samtidigt har systern Nicole valt bort schackbrädet för att gå i sin brors fotspår. Nu väntar utlandsäventyr för båda inför det som ska bli deras bästa säsong hittills.

Nicole Loginger, 23, och lillbrorsan Jim, 21, laddar upp hemma i Häverödal inför en vinter med träningsläger och tävlingar utomlands.

Bild: Leif Gustavsson

Annons

Vi träffar syskonen Loginger i deras hem i Häverödal, eller snarare i deras andra hem – garaget – där hojarna står. För båda står utlandsresor runt hörnet, Jim ska tävla i spanska mästerskapen efter nyår och Nicole åker till Kalifornien denna helg. Men för Jim hade försäsongen kunna sluta innan det ens börjat. För tre veckor sedan var han med om en allvarlig trafikolycka vid Söderbykarl.

– Jag hade hämtat min crossbuss och fick sedan stanna på en raksträcka på grund av en viltolycka längre fram. Jag satte på varningsblinkers och väntade. En halvminut senare slår jag huvudet i stolskyddet. Då hade en lastbil kört rakt in i mig.

– Det var en riktig smäll och jag tror aldrig att jag haft så ont i huvudet någon gång. Jag har fortfarande nackbesvär och går till sjukgymnast, men det känns bättre och bättre.

Annons

Annons

Jim, tidigare MK Orion och numera i Åbågen MCK, tillhör den svenska motocrosseliten. 21 år gammal kör han i SM-serien och elitlicensen ordnade han redan 2013. Men vägen dit har varit lång.

– Både jag och Nicole har börjat från noll. Mamma har inte hållit på motocross tidigare och pappa har varit i Spanien under uppväxten. Vi är självlärda helt och hållet.

I år gjorde han sin första hela säsong i SM-serien och tog sin första SM-poäng. Men han hade hoppats på mycket mer än så.

– Jag presterade inte så bra som jag kan göra. Farten finns där men i många lopp körde jag och spände mig. Man tittar på förarna som står bredvid på startlinjen, VM-förare och SM-mästare, och så låser det sig. Det blev ett läroår och nu vet jag vad jag behöver jobba på.

För hitta rätt arbetar han med en mental tränare inför nästa säsong.

– Det var mycket mentalt som gjorde att jag inte fick ut allt vad jag kunde i år. Nu jobbar jag på den biten och jag måste hitta rätt ”flow”.

Efter nyår väntar spanska mästerskapen fram till mars och därefter träning i Belgien ända till slutet på april.

– Jag ska köra fyra deltävlingar i Spanien och jag tror det kommer gå väldigt bra. I Spanien kan jag tävla helt utan press och det finns inte samma förväntningar på mig som i Sverige. Det är också tuff konkurrens och kanske känner jag inte samma respekt för SM-förarna när jag kommer hem.

I början av maj kör SM i gång och 2015 ska bli Jims år.

– Jag har potential att slå mig in i topp tio, jag har farten och allt som krävs för det. Men första målet blir att kvala in till samtliga SM-finaler och sedan ta det därifrån, säger Jim även kör i Stockholmscrossen och Östras MX-serie.

Annons

En bit bort står storasystern Nicole, 23, och mekar med en 250-kubikare fyrtaktare som hon ska börja köra nästa år.

Annons

– Det är Jims SM-hoj som han körde på i år. Nu håller jag på och ändrar lite, smörjer lager och byter dekaler. Jag ska göra den till min helt enkelt.

Hon kom sent i gång med motocrossen på allvar. Länge var hon framgångsrik i en betydligt lugnare sport, schack, där hon bland nådde fram till guld i flick-SM och en femteplats i NM.

– Jag körde lite motocross som liten innan jag fastnade för schack. Jag spelade schack i nio-tio år och satsade väldigt hårt på det, men när jag började läsa på universitet i Uppsala kände jag att det blev för mycket av samma sak.

I stället gjorde hon nästa drag i karriären och tog upp motocross igen. Mycket tack vare Jim.

– Jag har följt med honom på många tävlingar och man blir ju inspirerad av hans körning, det ser så lätt ut han när kör. För tre år sedan fick jag provköra ” Jimpans” gamla 150 kubikare och blev jättekär i den. Så jag började träna igen och tyckte det var kul.


Hur mycket har du lärt dig av Jim?

– Jättemycket. När jag började igen visste jag hur man växlade men inte så mycket mer (skratt). Jim är ju elitförare och jag försöker lära mig mycket av honom. Hade jag bara kunnat köra lika fort som honom hade jag varit SM-mästare tio miljarder gånger om bland tjejerna.

Nicole kvalade in till sin första SM-final under debutsäsongen 2013 men årets säsong spolierades av en olycka i somras.

– Jag hade lämnat in crossen för att de skulle fixa gasvajern. Men när jag fick tillbaka den gick crossen inte att starta och vi rullade i gång den. Då fick jag gashäng och åkte rakt in i en vägg utan hjälm. Det gav en rejäl hjärnskakning och jag var inte med i de tre sista SM-tävlingarna.

Annons

– Efter det var jag inte lika förtjust i 150-kubikaren, om man säger så. Min nya cross är 15 kilo tyngre, men den är snällare att köra och det går inte att få gashäng heller.

Annons

Nu väntar en säsong på broderns cross och de närmaste sju veckorna ska hon träna och tävla i Kalifornien. Närmare bestämt i Perris, crossens mecka med många högklassiga banor som lockar förare från hela världen.

– Jag ska köra in mig med en likadan cross som jag har hemma för att vara så bra förberedd som möjligt inför nästa säsong. Det blir att träna fem dagar i veckan och tävla på söndagar, det är väldigt inspirerande att vara där med alla duktiga förare.

Efter USA-resan börjar arbetet med att få in fler sponsorer.

– Vi bor fortfarande hemma för att ha råd med satsningen och till nästa år behöver vi fler sponsorer.

I maj börjar sedan SM-serien, för Nicole blir det tredje säsongen i klassen MX Girls.

– Det är tuffare konkurrens för varje år med VM-förare som deltar i SM-serien. Men jag har fart för att räcka till och det hade varit riktigt coolt att tampas där framme med de bästa tjejerna.

– Vårt team har som mål att vi båda ska nå SM-finalerna nästa år. Förhoppningsvis får morsan (Caroline) springa som en tok mellan finalerna, säger Nicole och skrattar.

Att vara syskon och tävla på samma tävlingar runtom i landet har förstås både sina för- och nackdelar.

– Det kan bli en del gnäll på varandra, säger Jim. Om Nicole är sur blir jag också sur, och så håller det på.

– Det är syskonkärlek, precis som det ska vara, säger Nicole.


Jens Oscarsson

0176-795 00
jens.oscarsson@norrteljetidning.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy