Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Nu är det sluttryckt i Norrtälje efter 134 år

Företaget V-tab stänger tryckeriet i Norrtälje nästa vecka. Norrtelje Tidning börjar då tryckas i Västerås.För läsaren ska det inte bli någon skillnad.

Natten till måndag nästa vecka trycks Norrtelje Tidning sista gången i Norrtälje. Tryckaren P-O Wikström, platschef Anders Karlsson och tryckaren Henrik Norberg förbereder sig.

Bild: Måna J Roos

Annons

Efter 134 år med eget tryckeri, slår tryckeriägaren V-tab igen i Norrtälje. Företaget äger flera tryckerier och väljer att satsa på de större anläggningarna. V-tab i Norrtälje har tryckt många tidningar förutom Norrtelje Tidning.

– Som mest har vi tryckt 250 olika tidningar under en produktionsperiod. Tio miljoner tryckta exemplar på en månad, säger platschef Anders Karlsson.

V-tab är Nordens största tryckerikoncern. Nu lägger man ner anläggningarna i Norrtälje, Halmstad och Örebro.

– Det handlar om ekonomi, säger Henrik Norberg, servicetekniker och huvudskyddsombud.

Det tar en halvtimme att trycka Norrtelje Tidning varje natt. I övrigt är det bara småskvättar med reklam i pressarna. Då tvingas man lägga ner tryckeriet. För Norrtelje Tidning ska nyordningen inte innebära några större förändringar.

Annons

Annons

– Det är ingen unik lösning, få dagstidningar har haft förmånen med ett tryckeri på samma ort, säger chefredaktör Mattias Carlson. Vi får lite tidigare tryckstart men ska hinna med det mesta i form av sena nyheter och sport.

– Men det är trist på flera plan. För dem som mister jobben, för kommunen, och för oss. Tryckeriet i Norrtälje är väldigt bra och prisbelönt. Efter tryck transporteras tidningen med bil från Västerås till Norrtälje på natten. Den beräknas nå brevlådorna vid samma tid som tidigare.

Det här betyder färre jobb i Norrtälje. 28 anställda, varav 6 kvinnor, är uppsagda. Flera medarbetare har redan fått nya jobb, andra inte.

– Jag har ingen aning vad jag ska jobba med nu, säger servicetekniker P-O Wikström, 56, med 27 anställningsår.

Hallsta pappersbruk, en gång Europas största tidningspappersproducent, har slutat tillverka tidningspapper. En orsak är förstår att många dagstidningars upplagor minskat de senaste åren. Norrtelje Tidning är en av få tidningar i landet som ökat i upplaga och räckvidd. En kabelbrand i Akalla 2002 fick V-tabs tryckeri i Norrtälje att vädra morgonluft.

– Plötsligt, mitt i natten, fick vi hoppa in och trycka Expressen, berättar platschef Anders Karlsson. Det klarade vi. Efter det fick de stora tidningarna upp ögonen för de mindre tryckeriernas kapacitet. Vilket resulterade i ett längre kontrakt för Aftonbladet.

Annons

Norrtäljetryckeriet byggdes ut 2005. Men nu, 2014, har tryckuppdragen minskat kraftigt och för knappt ett år sedan förlorade V-tab storkunden Metro. Natten till måndag nästa vecka trycks Norrtelje Tidning för sista gången i Norrtälje.


Kjell Ericsson

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy