Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Herrängs storhetstid som fiskleverantör

NT PLUS+ Rospiggar försörjde huvudstaden med strömming.

Bild: Gunilla Flink-lindström

Annons

I Lennart Hurtigs båthus är historien nära. Byggnaden vittnar om hur rospiggar en gång försörjde huvudstaden med fisk.

– Båthuset rymmer en viktig historia från Herräng som inte är så känd, säger han.

Under flera årtionden var Skeppshusviken i Herräng en viktig länk för livsmedelsförsörjningen till Stockholm. Härifrån levererades tonvis av strömming till stockholmarna under krigsåren.

Om det vittnar Lennart Hurtigs båthus.

Båthuset är klassat som riksintresse för samlade värden av natur, kultur och miljö av länsstyrelsen, sedan många år tillbaka.

Båthuset byggdes i timmer 1926 av fiskaren August Holmberg och inrymmer två rum och kök och förrådsutrymmen. Här bodde och verkade fiskarfamiljer in på 1950-talet.

Annons

Huset ägs av Lennart Hurtig som har sina rötter i Herrängs fiske- och sjöfartshistoria.

Annons

Hans morfar William Abrahamsson var sjökapten och han var delägare i båten Adele af Singö.

– Morfar rundade Kap Horn sju gånger, säger Lennart Hurtig.

Lennarts mor Britt var en framgångsrik entreprenör. Hon var fiskekommissionär och hade ansvar för fiskeleveranserna från Skeppshusviken till Stockholm under 1930-50-talet.

Britt anställde en man vid namn Markus som hon sedan gifte sig med. De startade åkeri tillsammans som skötte strömmingsleveranserna till Stockholm.

Den sista fiskarfamiljen som bodde i båthuset var Olga och Leander Rosén som flytt undan kriget i Estland. De flydde i en liten fiskebåt över havet och slog sig ner i Herräng där Leander försörjde sig på fiske och bodde i båthuset.

Båthuset kan betraktas som ett museum över den svunna fiskenäringen i Herräng.

All inredning i båthuset är i original: väggar, golv, tapeter, korkmattor och den fasta köksinredningen.

Dessutom finns en hel del av inventarierna kvar, exempelvis åtskilliga fiskeredskap, verktyg och material från fiskehanteringens storhetstid.

När man vandrar runt i båthuset känns historiens vingslag. Fiskarfamiljens bostad är välbevarad och känslan av att de nyss lämnat sin bostad faller över en när man går här. Golv och inredning har påverkats av tidens tand, golvet lutar betänkligt och en del dörrar och lådor går inte att stänga.

– Man kan tro man är berusad, rätt som är då bär det iväg, säger Lennart Hurtig när han visar runt.

Annons

Fisket i Hensvik sköttes av Singö fiskelag som hade ett 30-tal medlemmar vid den här tiden och de tillhörde Stockholms fiskeförsäljning.

Annons

Under början av 1940-talet då det var nödår levererade strömmingsbilen varje dag stora mängder fisk, främst strömming, men även sik till stockholmarna.

1942 levererades 186 ton och 1946 130 ton strömming från Skeppshusviken till Klarakvarteren i Stockholm där Partifiskhallarna låg.

Köer av fiskhandlare väntade på leveranserna från Roslagen. De sålde sedan vidare fisken i Stockholm, berättar Lennart Hurtig.

På 1940-talet hade Singöbon Tilda Holmberg ett övernattningsrum i båthuset. Här övernattade hon vissa dagar i veckan.

– Tilda kom på kvällen och följde med strömmingsbilen på morgonen. På Östermalmstorg hade hon ett stånd där hon sålde strömming.

Lennart Hurtig var liten grabb när Skeppshusviken hade sin storhetstid som fiskeläge.

– Mamma och pappa fick stiga upp vid tre på morgonen och vi barn fick lägga oss tidigt, det var vi inte alltid så glada åt, minns Lennart.

Han vårdar båthuset med varsam hand och varje sommar tittar spontana besökare in.

– Det är roligt att visa runt, båthuset rymmer en viktig historia från Herräng som inte är så känd, säger han.


Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy