Annons

Annons

Annons

Därför lämnar jag partiet

Det kom ett e-brev från Sverigedemokraternas riksombudsman Stefan Jakobsson. Det framgick att man önskade en ny ordförande för SD Norrtelje.

inte inom SD. Jag vill ha en rak, öppen, ärlig kommunikation och göra ett gott och hederligt arbete, något som jag nu har förstått inte går inom Sverigedemokraterna, skriver Bernt Grönblad.Foto: Leif Gustavsson

Annons

Eftersom vi inte har någon valberedning, ville Jakobsson att det skulle framstå som att valberedningen för SD Stockholms län hade lämnat förslag på en ny styrelsesammansättning för oss i Norrtälje.

Eftersom jag känner till både dem i länets valberedning och dem som hade föreslagits, och att de inte känner varandra sinsemellan, kunde jag förstå att de föreslagna namnen kom från en enskild medlem här i Norrtälje. Den personen hade tidigare velat komma med i styrelsen, men hade fått nej på flera olika grunder. Efter att ha läst brevet, ställde jag omedelbart min plats till förfogande.

Eftersom vi är en mycket liten kommunförening har tidigare årsmöten och styrelsen tyckt att alla som inte ansågs olämpliga kunde sitta med i styrelsen. Det har varit oerhört svårt att få fram det minsta antal om fem personer. Riks- och distriktsorganisationerna har alla varit medvetna om att vi inte har haft någon valberedning; det framgår av inskickade protokoll. Alla har vetat om att det är undertecknad som kontaktat medlemmarna i Norrtälje och försökt få dem att ställa upp.

Annons

Annons

Endast några dagar innan jag fick ”sparken” fick en medlem ett brev från Stefan Jakobsson om att jag skötte kontakterna utmärkt. Jag hade dessutom ett par veckor innan fått stor kredit för ett bra ledarskap; för mitt sätt att kraftfullt ta itu med den så kallade badhusskandalen.

Jag har alltså lagt ned ett oändligt hårt arbete med att kontakta och träffa styrelsekandidater. Två månader av totalt bortkastat arbete, när riksombudsmannen (läs riksintrigmannen) gick bakom ryggen på mig. Stefan Jakobsson har dessutom underblåst en gammal konflikt med distriktsordföranden, vilken fick samfälld kritik vid årsmötet 2012 för brist på administrativ, social och empatisk förmåga, och nu då hittat på nya. En riksombudsman har bland annat till uppgift att lösa konflikter, inte att skapa dem.

Jag har absolut ingenting emot att lämna kommunföreningens styrelse; det ligger i uppdragets natur att folk slutar av olika anledningar. Det som jag reagerar kraftfullt emot är alla otaliga intriger, bakom ryggen på mig.

Jag kommer att utnyttja min lagliga rätt att sitta kvar i kommunfullmäktige, som oberoende, mandatperioden ut. Jag var den ende medlemmen i Norrtälje som har en politisk och parlamentarisk bakgrund. Allt annat vore att svika mina väljare. I kommunalvalet 2010 fick jag 186 personröster.

Jag lämnar medlemskapet i Sverigedemokraterna och uppdraget som gruppledare i kommunfullmäktige den 31 mars. En medlem i vår lokala styrelse, den gamla och i den föreslagna, har vädjat att jag skall stanna i kommunfullmäktige för SD. Det önskemålet kan jag inte villfara, efter att ha blivit utsatt för denna synnerligen förnedrande behandling. Det är en oerhörd fräckhet, en hänsynslöshet, en förslagenhet utan gräns att be mig stanna kvar för partiet. Det skulle då enbart vara för att hålla skenet uppe på dem som har betett sig så illa. Fram till valet 2014 kommer det därför inte att finnas några som helst band mellan partiet och kommunfullmäktige.

Annons

Annons

SD bedriver maktkamper, går bakom ryggen på de närmaste, baktalar, förtalar och förnedrar sina partikamrater. Om folk visste vad som försiggick bakom kulisserna, skulle få gå med i SD, än mindre åta sig några förtroendeuppdrag. Jag vill ha en rak, öppen, ärlig kommunikation och göra ett gott och hederligt arbete, något som jag nu har förstått inte går inom SD. Man vill inte ha allt för kunnigt folk; det upplevs som ett hot mot rådande maktstrukturer. Det är också svårt för mig, som varit en statlig opolitisk tjänsteman under decennier, att skola om och förstå rävspelet inom politiken.

Jag lämnar partiet med gott samvete, eftersom jag har ägnat det all min tid och kraft. Tack för mig! Allt gott för framtiden!


Bernt Grönblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan