Räfsnäs är en av kommunens sju replipunkter (omstigningsplats mellan land- och sjötransport).
Hamnen ägs av Norrtälje kommun och drivs av Refsnäs Hamnförening på kommunens uppdrag. Hamnen betjänar ett stort område med många närliggande öar. Cirka 38 000 passagerare passerar årligen Räfsnäs hamn, och trafiken ökar varje år. Hamnen vidarebefordrar också 400 ton gods varje år, bland annat mat, dryck, tvätt, byggnadsmaterial, sopor och privatpersoners eget bagage.
Annons
Annons
Refsnes Sjötransport är ett av de företag som transporterar både folk och gods ut till de angränsande öar som har regelbunden trafik, Fejan, Tjockö, Tyvö och Lidö.
Men hamnen är inte riktigt dimensionerad för att ta emot så mycket passagerare och gods. Bland annat råder det en stor brist på parkeringsplatser.
Det här vill nu hamnföreningen råda bot på. Därför vill man göra hamnens utseende mer effektivt och framför allt säkrare, genom att skilja platserna åt där passagerare och gods tas emot.
Den yta som i dag används för både passagerare och godstrafik, skulle kunna användas till bara godstrafik. En kiosk skulle behövas flyttas, och en fallfärdig bod, som tidigare använts av försvaret, behövs tas bort.
– Det huset används inte längre, säger ordföranden i hamnföreningen, Magnus Rammus.
Försvaret har tidigare arrenderat den markdel som boden står på av kommunen, men enligt uppgifter till NT har det avtalet sagts upp vid årsskiftet.
Dessutom vill hamnföreningen ersätta den befintliga flytbryggan med en stenpir av sprängsten, vilket skulle förbättra förhållandena, framför allt vid dåligt väder.
Hamnföreningen vill nu att kommunen ger de tillstånd som krävs för att påbörja en dumpning av sprängsten till en vågbrytare i området.
Annons
– Det är väldigt små förändringar som behövs göras, och vi vill försöka göra så att hamnen blir bra för många, säger Magnus Rammus.
Finansieringen av stenpiren hoppas hamnföreningen ska bli billig.
Annons
– Vi kan nog få sten gratis, jag har pratat med entreprenören som spränger här. Det viktiga är att vi får tillstånd av kommunen. Men det vet vi inte om det går än, säger Rammus.
Christina Gunnarsson
christina.oberg-gunnarsson@norrteljetidning.se