Annons

Annons

Annons

Fixa finaste fisken

På Fogdö lax är de inte främmande att experimentera fram nya goda laxrätter.
Stekt, inkokt eller varmrökt. Hitta din laxfavorit.

Bild: Måna J Roos

Annons

– Vi trodde inte alls på vår najadrökta lax när vi provade fram den, men det visade sig bli en riktig storsäljare, säger Britt Jansson som tillsammans med sonen Lars-Åke driver anläggningen.

Det fräser till i vattenytan då fiskarna slåss om maten när de utfodras. Som mest innehåller hela odlingen 50 ton regnbågslax. Fiskarna kommer till odlingen när de är ett par månader gamla. Efter ett och ett halvt år i kassarna väger de mellan 1 och 1,5 kilo. Efter ytterligare något år är de uppe i tre till fyra kilo.

– Fiskar upp till två kilo går främst till varmrökning, medan de större gravas, säger Britt Jansson som var med och drog i gång verksamheten 1984.

Hög efterfråganI dag är de en av få anläggningar som har ett restaurangkök direkt i anslutning till odlingen och över åren har de haft en jämn ström av kunder. Men det finns vissa tider på året då det är extra hög efterfrågan.

Annons

Annons

– Runt jul är det vansinnigt mycket att göra. Under november och december har vi nog en tredjedel av hela vår totala omsättning, förklarar hon.

Men det saknas minsann inte kunder nu heller. Med jämna mellanrum ringer det i telefonen och nya beställningar tas upp. Förutom privatpersoner är det många mindre restauranger och butiker som tillhör kunderna. Dessutom driver de en egen butik i Grisslehamn.

– Runt jul är det också många skolor som säljer våra produkter när de samlar till skolresor. Vissa säljer riktigt mycket, säger Lars-Åke Jansson som gillar att laborera med nya recept.

Kryddad med chiliDet senaste tillskottet är en laxsallad som är framtagen av Nalle Gellermark på Skärsta krog. Den påminner lite om en coleslawsallad, men är kryddad med både chili och cayennepeppar vilken ger den en distinkt smak. Sedan innehåller den lax också förstås.

– Vi vill ju ta tillvara på allt på fisken och när man filéar den blir det alltid lite kött kvar vid benen, vilket kanske är det bästa köttet på hela laxen. Då lägger vi benen i saltlake i två-tre timmar. Sedan torkas den i 15 minuter innan den röks i 25 minuter. Köttet lossnar då lätt och blir väldigt gott, säger Lars-Åke Jansson som nu närmast siktar på att ta fram en god pastasås med lax som huvudingrediens.


Kända specialiteter

En redan känd specialitet är företagets laxost som passar lika bra som pålägg som på ostbrickan. Röran innehåller bland annat två lagrade ostar, Västerbotten och Prästost.

Annons

Sedan har Fogdö lax också sin berömda najadrökta lax. En idé som de från början inte trodde på då fisken ska gravas i fyra, fem dygn innan den kallröks i 12 timmar, en ganska påkostad process.

Annons

– Vi trodde att kunderna skulle tycka att den skulle kosta för mycket, säger Britt Jansson som visade sig ha fel och den najadrökta regnbågslaxen är nu en av storsäljarna.


Tillbehör

När det kommer till frågan vilket tillbehör som är det bästa tillbehöret till fisk råder det ingen tvekan.

– Potatis! Man kan ha lite grönsaker också, men vanlig kokt potatis passar perfekt, säger Britt Jansson.

Bild: Måna J Roos


MATTIAS HANSSON

mattias.hansson@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan