Annons

Annons

Annons

Här är bästa glasögon-tipsen!

UNG har pratat med optikern Anna Burman och fått reda på tipsen som hjälper dig hitta den bågen som passar just dig.

Hitta rätt bågar med hjälp av UNG:s tips.

Bild: Jennifer Ström

Annons

Det kan vara svårt att hitta rätt bland det stora utbud som optikerna erbjuder, så för att göra valet lättare finns det några enkla tips och knep att tänka på.

Rätt formFörsta steget i valet av glasögonbågar brukar vara att hitta den rätta formen och för det finns en del generella tips. Har du ett avlångt ansikte är ett par större, lite fyrkantigare bågar att rekommendera eftersom de ger ditt ansikte en rundare form. För den med ett lite rundare ansikte passar ofta lite kantigare bågar med rektangulära former. Har du ett mer kantigt ansikte och vill uppnå en mjukare käklinje bör du välja en båge med oval form. Däremot om du har ett ovalt ansikte är det fritt fram att experimentera, då de flesta bågar passar denna ansiktsform.

Annons

Rätt färgSteg två är att hitta den rätta färgen på bågen och det kan vara knepigare än man tror.

Annons

I valet av färg finns det två saker du bör tänka på: din hudfärg och din hårfärg. Har man brunt hår som går i antingen lätt röd ton eller mörkare toner passar ofta bruna varma färger eller metall färger så som brons, guld och silver. För den med blont hår passar oftast lätta ljusa färger som framhäver de varma tonerna i håret. Har du däremot svart hår rekommenderas enkla metallik färger som grå och silver. Men det är som sagt inte bara hårfärgen som spelar roll utan även din hudfärg. Den som har lätt att rodna eller har problem med acne bör inte välja en röd båge.

– Den röda bågen gör att huden ser ännu rödare ut, berättar Anna Burman. Är du blond med en varm hudton kan ett par svarta bågar se bra ut, men däremot om du har en kallare hudfärg kommer den svarta bågen få dig att se blekare ut. Färg kan vara svårt och beroende på vad man vill uppnå med sina glasögon kan man följa riktlinjerna och få bågen att smälta in eller välja en helt annan färg för att få en större kontrast och sticka ut.

Rätt trendSteg tre, som för vissa är helt oviktigt men för andra kanske är det viktigaste steget, handlar om den stil och de trender som bågen följer. För många är det viktigt att följa trenderna och anpassa accessoarerna efter den egna stilen och då finns det en del modetips att följa. Just nu är det mycket retrobågar som dominerar med smal nedre kant och markerande överkant, även de stora bågarna med nästan klotrunda former börjar etablera sig allt mer.

Annons

Annons

Träliknande material– I år är det även lite mer träliknande material med roligare detaljer som gäller, tipsar Anna Burman. Men vill man vara på den säkra sidan och köpa ett par mer tidlösa bågar är det den svarta lite kraftigare plastbågen man ska satsa på.

– Den kan variera i storlek men går aldrig ur tiden, berättar Anna Burman.

Trots de olika tipsen och riktlinjerna som dyker upp får man inte glömma bort att det är ditt eget val och du som ska bära glasögonen.

– Det är viktigt att man känner sig bekväm i sina bågar, inte bara att de sitter bra utan att man också trivs i dem. Det är lite som med kläder, enligt Anna Burman.


JENNIFER STRÖM

ung@norrteljetidning.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan