Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Hon blev svårt sjuk av mögel

Astma, huvudvärk, hudirritationer.
Personal och intagna mår dåligt på Norrtäljeanstalten.
Boven tros vara mögel.
Jane Engman tvingades sluta som kriminalvårdare i förtid sedan hon fått svamp i lungorna.

FOTO: STIG-GÖRAN NILSSON Jane Engman jobbade som kriminalvårdare i Norrtälje under 21 år. - Hosta, andningsbesvär och lunginflammationer var vanliga bland personalen, säger hon. Förra året upptäcktes att Jane hade mögelsvampar i ena lungan.

Annons

Fastighetsägaren har just inlett en större sanering på Norrtäljeanstalten. Åtgärderna sjösattes sedan facket uttryckt oro.

– Personal såväl som intagna drabbas ofta av oförklarlig huvudvärk när de vistas på paviljongen. En annan kollega som arbetade länge på Norrtäljeanstalten avled efter en kort tids sjukdom i cancer, framför lokala skyddsombud i en skrivelse till Arbetsmiljöverket.

Skyddsombuden har krävt en oberoende undersökning av lokalerna. Den genomfördes under sommaren och hösten 2011, därefter startade saneringsarbetet.

Men problemen började långt tidigare. Det hävdar Anita Danielson, tidigare fackligt ombud på Norrtäljeanstalten, numera pensionär.

– Man sanerade genom att tvätta och måla om redan 2002-2004. Genom åren har många klagat över andningssvårigheter, klåda, lunginflammationer och rinnande ögon och näsor, säger hon.

Annons

Annons

Bo Cederblom, tandläkare på Norrtäljeanstalten mellan 1962 och 2008, bekräftar samma sak.

– Både anställda och intagna hade väldiga problem med andning och hosta, säger han.

Enligt skyddsombudens skrivelse till Arbetsmiljöverket gjordes mätningar 2008 som pekade på avvikande värden. Mätningarna skulle följas upp men det genomfördes aldrig, konstaterar ombuden.

Jane Engman blev allvarligt sjuk av jobbet på Norrtäljeanstalten. Den slutsatsen drar läkare och utredare på samhällsmedicinska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Vid en operation i februari förra året togs en bit av hennes ena lunga bort. Lungan var full av mögelsvampar. Samma svamp har även påvisats i Janes arbetslokaler på Norrtäljeanstalten.

– Vår bedömning är att hon drabbats av problemen på jobbet, säger Corina Covacciu, läkare på samhällsmedicinska kliniken.

Jane Engman började som kriminalvårdare i Norrtälje 1989. Hennes besvär startade några år efter millennieskiftet.

– Jag fick astma. Till slut var det så illa att jag bara kunde jobba halvtid, säger Jane Engman.

Våren 2010, några månader före pension, tvingades hon sluta i förtid.

Nu får hon hjälp av facket att göra en arbetsskadeanmälan.

Både Anita Danielson och Jane Engman är övertygade om att fler har blivit sjuka av miljön på fängelset. De berättar att tre kolleger dog i lungcancer inom loppet av elva månader 2009-2010.

Annons

– Det går inte att utesluta ett samband, säger Danielson.

I dag har Jane Engman konstanta smärtor efter lungoperationen. Hon går dagligen på morfin och säger att hon inte orkar någonting.

Annons

– Mitt liv är förstört. Men det är viktigt att andra får veta att det är problem med arbetsmiljön på Norrtäljeanstalten, säger hon.

Jane Engman jobbade som kriminalvårdare i Norrtälje under 21 år. – Hosta, andningsbesvär och lunginflammationer var vanliga bland personalen, säger hon. Förra året upptäcktes att Jane hade mögelsvampar i ena lungan.

Jane Engman och Anita Danielson kritiserar Kriminalvården och hyresvärden för att ha väntat så länge med saneringen. – Många blev sjuka och klagade på miljön. Misstänker man något måste man ta itu med det på en gång, säger de.


Johan Sverke

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan