Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Elmstanatta går i graven efter 28 år

I snart 30 år har Älmsta bjudit på familjefest den sista fredagen i juli. Nu har arrangörerna bakom publiksuccén Elmstanatta tagit beslutet av lägga ner den årliga traditionen, ett beslut som de alla var eniga om. Istället blickar de framåt mot nya möjligheter.

Nedre raden från vänster Jimmy Hilmersson, Mats Ryderborn, Anita Montin Wiik, Eva Lindén. Övre raden från vänster Peter Hilmersson, Lars Jennerstål, Patrik Viktorsson och Erik Nilsson, alla från Väddöbygden ideell förening, har många nya idéer för framtiden.

Bild: Bo Åhs

Annons

Väddöbygden ideella förening arrangerar varje år Elmstanatta. Under föreningens årsmöte i söndags fattades beslutet att lägga ner det stora evenemanget som i somras hölls för 28:e året i rad och drog ungefär 30.000 besökare.

När NT träffar några av arrangörerna på måndagen är känslorna starka och eniga.

– De senaste åren har vi känt att det har gått på slentrian. Det är svårt att komma på nya saker så att varje Elmstanatta kan bli unik. Vi har klarat det hittills, men vi känner att det börjar ta stopp nu, säger Mats Ryderborn, ordförande i Väddöbygden ideell förening.

Annons

Annons

Han är noga med att poängtera att det inte är föreningen som läggs ner.

– Vi lägger ner Elmstanatta för att få chansen att hitta på nya saker att ta tag i och för att folk ska tycka att det vi gör är väldigt bra. Det är en enorm kraft i den här gruppen och när beslutet var taget kände alla en enorm glädje och började direkt att sikta framåt med nya tag. Vi kommer självklart sakna själva evenemanget Elmstanatta, men vi är så otroligt taggade på att få göra nya saker, säger Mats Ryderborn.

Erik Nilsson var den som under mötet läste upp förslaget om att lägga ner det stora evenemanget.

– Till en början var det många som tappade hakorna av förvåning, men sedan fick förslaget gehör av alla. Efter mötet sprutade det av idéer på vad vi kan göra istället, säger Erik Nilsson som tillsammans med Leif Lennartsson var den första att prata om förslaget att lägga ner Elmstanatta.

De tror alla att reaktionen bland Elmstanattas årliga besökare kommer bli stark.

– Vi sliter sommar efter sommar och alla ser nog inte hur mycket arbete det faktiskt är kring Elmstanatta. Man måste komma ihåg att vi har haft 28 lyckade succéer i rad. Vi lägger ner när vi är på topp, säger Anita Montin Wiik.

Flera av dem som är med och jobbar i Väddöbygden ideell förening har varit med i många år, och det här ser de som ett tillfälle att utöka gruppen ytterligare. Vad föreningen har för idéer och tankar vill de inte avslöja än. Den 30 november klockan 18 håller de ett möte i Norrsundsskolan dit vem som helst är välkommen att dela med sig av idéer och tankar kring vad som kan arrangeras i Väddöbygden i framtiden. Övriga evenemang som föreningen anordnar kommer inte påverkas av nedläggningen av Elmstanatta.


Emmelie Wallroth

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan