Annons

Annons

Annons

Egen härd är guld värd

Ingmar Ögren om boende.

Man måste hela tiden se upp med myndighetspersoner som vill inskränka allmogens rätt att ha och nyttja ”egen härd”. Det senaste exemplet är att kommunen vill lägga sig i vad som eldas på den egna härden, skriver Ingmar Ögren. foto: Erik Mårtensson, scanpix

Annons

Om man går in på en hembygdsgård är det närmast oundvikligt att den öppna härden har en central plats – gärna med en spinnrock framför. Det är själva sinnebilden för allmogens hemtrevnad, som också framgår av det medeltida ordspråket ”egen härd är guld värd”.

Detta gäller fortfarande och de flesta av oss är beredda att lägga mycket arbete och pengar på ett eget bo, gärna just med en egen härd där man kan elda för trivsel och värme.

Annons

Annons

Men det finns också en annan aspekt av samma ordspråk. Även för myndigheten är allmogens ”egna härd” guld värd. Några exempel:

*Gustav Vasa hittade på att skattlägga de egna härdarna med sin ”rökskatt”.

*Gustav II Adolf med flera enväldiga kungar kom på att allmogens stugor kunde användas som soldatförläggning – med skyldighet för stugägaren att hålla soldaterna med mat!

*Socialdemokratin kom på att man kunde belägga stugor med ”egen härd” med en rejäl fastighetsskatt.

Detta är nu lyckligtvis historia, men man måste hela tiden se upp med myndighetspersoner som vill inskränka allmogens rätt att ha och nyttja ”egen härd”. Det senaste exemplet är att vår kommunala myndighet vill lägga sig i vad som eldas på den egna härden. Man vill nämligen absolut förbjuda eldning av hushållssopor, som tidningar och kartong, på den egna härden. Detta med stöd av en lag som är upphävd sedan mer än tio år!

När sådant sker är det tur att det finns ett liberalt Folkparti, som kan säga ifrån när myndigheter ger sig på allmogens urgamla och hävdvunna rättigheter.


Ingmar Ögren, FP

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan