Annons

Annons

Annons

Annons

Norrtälje

Spara tusenlappar på bilförsäkringen

Har du sett över din bilförsäkring på länge? Om inte kan det vara läge att göra det nu. Har du tur finns det tusenlappar att spara. Vi ger dig tips och råd om vad du ska tänka på när du jämför och tecknar en bilförsäkring.
Direkt till prisjämförelsen

Hör du till dem som suckar när räkningen för bilförsäkringen kommer, lägger den i högen med obetalda räkningar och ser till att betala den innan förfallodagen? Då är du som de flesta andra. Om du istället ägnade lite tid åt att jämföra bolagens priser skulle du förmodligen kunna spara en hel del pengar.

- För den som ser över sina försäkringar lite då och då finns det pengar att spara, säger Erik Lif, informationschef hos försäkringsförmedlaren Insplanet.

Bilförsäkringen är normalt uppdelad i tre delar beroende på hur väl man vill ha sin bil försäkrad. De tre delarna är trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

- En splitter ny bil brukar ha vagnskadegaranti de första tre åren. Den motsvarar skillnaden mellan hel- och halvförsäkring. Då räcker det att teckna en halvförsäkring för att få skydd motsvarande en helförsäkring. Det gäller bara att komma ihåg att uppgradera sin försäkring till en helförsäkring när vagnskadegarantin går ut, säger Erik Lif.

Annons

Annons

Om man ska ha sin bil hel- eller halvförsäkrad är en smaksak.

- Vi brukar rekommendera att man ska ha helförsäkring på bilar som är nyare än tio år eller bilar som är värda mellan 30 och 50 000 kronor och uppåt. Men det är något man som bilägare i slutändan avgör själv, säger Erik Lif.

Det har blivit allt vanligare att folk tecknar tilläggsförsäkringar till sin bilförsäkring.

- Senaste året har det blivit en trend med drulleförsäkring för bilen. Den ger bland annat ersättning för skador inne i kupén. Försäkringen kostar några hundra per år, men betalar snabbt igen sig om olyckan är framme. Det är ju inte så ofta som man totalkrockar en bil, men betydligt vanligare med småskador. Har man barn i bilen är det ju lätt hänt att de tappar ut en läsk eller repar taket inne i bilen med en hockeyklubba, konstaterar Erik Lif.

När du bestämt dig för vilken sorts försäkring du vill ha till bilen lönar det sig att göra en prisjämförelse. Det finns nämligen stor rörlighet i prissättningen i försäkringsbranschen. Premierna är generellt betydligt högre för unga förare i storstadsområden jämfört med äldre förare i glesbygd.

- Premierna baseras på risk och kostnad för skador. Försäkringsbolagen för sin egen statistik och det gör att det blir slumpmässiga variationer på vad försäkringen kostar. Vissa bolag har dessutom en målgruppsinriktning. De kanske riktar in sig på medelålders eller på unga förare och sätter sina priser efter det. Det är faktiskt snarare regel än undantag att det skiljer tusentals kronor mellan likvärdiga försäkringar i olika bolag. Därför bör man alltid jämföra försäkringspriser regelbundet, säger Erik Lif.

Annons

Att skriva över bilen på mormor som bor i den norrländska glesbygden om det är du som faktiskt äger och använder den är dock ingen bra idé.

Annons

- Försäkringsbolagen gör noggranna kontroller och det kan sluta med att du inte får någon ersättning alls, varnar Erik Lif.

För att få ett riktigt bra pris på din bilförsäkring kan det vara läge att se över flera försäkringar samtidigt. Samlar du flera försäkringar i samma bolag kan du ofta få rabatt.

- Tänk på att inte bara titta på priset. Uppdatera också omfattning och tillägg efter dina faktiska behov. Kanske kör du längre eller kortare, eller så använder du kanske din bil på ett annat sätt som gör att du behöver en annan omfattning än du haft tidigare. Det kan finnas pengar att spara även här, avslutar Erik Lif.

Vi har låtit försäkringsförmedlaren Insplanet göra en prisjämförelse mellan olika försäkringsbolag. De är baserade på slumpmässiga ihopkopplingar av verkliga personer och fordon.


Exempel

Kvinna 54 år, centrala Norrtälje

Volvo S70 2.5, -98

Halvförsäkring

Körsträcka 1500 mil/år

Boende: Lägenhet

Parkering: På gatan

Förare under 25 år: Ja

Skadefrihet: 10 år

If... 3 087 kr

Länsförsäkringar 3 226 kr

Gjensidige 3 591 kr

Folksam 3 797 kr

Atava 3 958 kr Boendeform Lägenhet

Trygg Hansa 4 148 kr

Moderna Försäkringar 4 395 kr

Auro 5 075 kr

Sveland 5 449 kr

Skillnad mellan dyrast och billigast: 2 362 krSe hela jämförelsen här!


Fakta

Annons

Trafikförsäkring: är obligatorisk enligt lag och ersätter alla personskador och sakskador du orsakat med bilen.

Delkaskoförsäkring: försäkrar normal utrustning som tillhör och finns i eller på fordonet. I delkaskoförsäkringen ingår momenten brand, glas, stöld, räddning, rättsskydd och maskinskada.

Vagnskadeförsäkring: ersätter skador på ditt fordon i olyckor som du orsakat och i olyckor där motpart saknas (exempelvis vid vilt- eller singelolyckor). Den ersätter också skador orsakade av skadegörelse. En vagnskadeersättning är det som skiljer en helförsäkring från en halvförsäkring. Vagnskadeförsäkringen ingår i en helförsäkring, men inte i en halvförsäkring.

Annons

Halvförsäkring: är en kombination av trafikförsäkring och delkaskoförsäkring.

Helförsäkring: består av trafikförsäkring, delkaskoförsäkring och vagnskadeförsäkring.

Vägassistans: är ett tillägg som kan tecknas till halv- eller helförsäkring. Den ger ersättning eller direkt hjälp om man får fel på bilen som förhindrar fortsatt färd.

Trafikolycksfall: är ett tillägg som kan tecknas till hel- eller halvförsäkring. Tilläget ger ersättning vid medicinsk invaliditet och dödsfall till följd av trafikskada. Tillägget finns inte hos alla försäkringsbolag.

Bilallrisk: är den vanligaste tilläggsförsäkringen till en bilförsäkring och är ett paket som har olika namn beroende på vilket försäkringsbolag du anlitar. Det vanligaste innehållet är självriskreducering vid viltkollision och skadegörelse samt en hyrbilsförsäkring.

Annons

”Drulle” för bil: kan också heta olika saker. Det vanligaste innehållet är kupéskada, nyckelförlust samt olika självriskreduceringar. Vissa täcker även flera moment som finns i tillägget Bilallrisk. Om ditt försäkringsbolag inte har ”drulle” som tillval, så går det att teckna fristående och gäller då oavsett var du har din vanliga bilförsäkring.

Källa: Insplanet


Victoria Rydergård, NA Media

Annons

Annons

Till toppen av sidan