Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Syskon utvisas till Irak

18-årige Cristian förväntas försörja sin 15 -åriga lillasyster Masarra.

FOTO: JOHAN WAHLGREN

Han och Masarra sitter runt köksbordet med den blåblommiga duken i familjehemmet där de bott sedan i september 2010.

Det regnar och blåsten river i trädgårdens buskar och blommor. De ser lugna ut men inombords har känslorna varit i ett enda virrvarr sedan den 15 juni då de fick beskedet att de inte får stanna i Sverige.

– Det är stressigt, jag vill inte åka, säger Cristian.

– Alla runt omkring frågar om de kan hjälpa till. Det är skönt med det stödet, säger Masarra.

Kom från BagdadSyskonen skickades till Sverige från Bagdad 2008. Pappan är journalist och levde under dödshot. Mamman tog beslutet att Cristian och Masarra skulle skickas till en irakisk familj de kände i Farsta.

Under en månads tid fördes de av smugglare till Sverige, bara 11 och 14 år gamla. Den 14 juli togs de emot av familjen i Farsta och sökte asyl hos Migrationsverket. De började skolan under hösten och sedan flyttade de runt till flera olika ställen i väntan på besked.

Första avslaget 2009

Första avslaget kom redan i februari 2009, men det kunde aldrig verkställas eftersom det inte fanns någon mottagare i Irak. Syskonen har inte haft någon kontakt med sin familj sedan de åkte.

Tio boendenNär de kom till Wivi-Anne och Lars Lind i Riala hade de hunnit bo på tio ställen. Här vill de stanna. Cristian, som egentligen heter Fawaz, har precis slutat första året på Rodengymnasiets samhällsprogram.

Han funderar på att bli journalist, men kanske också politiker för att kunna påverka. Han spelar fotboll i BKV Norrtälje fyra dagar i veckan.

Masarra ska börja nian i Lommarskolan. Hon gillar matte och naturvetenskapliga ämnen och är duktig i skolan, kanske vill hon bli läkare. Båda har många kompisar och känner sig som svenskar.

Riskerar att ryckas upp

Nu riskerar de alltså att ryckas upp igen.

– De har anpassat sig till svenska förhållanden och vi trivs så bra tillsammans, säger Wivi-Anne.

– Det känns som att Migrationsverket bara väntat på att jag ska bli 18 år för att vi ska kunna avvisas, men man blir ju inte vuxen över en natt, säger Cristian.

Nätverk bildas

Runt omkring syskonen har det bildats ett nätverk av grannar, vänner och lärare för att stoppa Migrationsverkets planer.

– FN har tidigare kritiserat Sverige för att man skickat i väg människor utan att det finns någon anknytning. Det gör det ju inte i den här situationen. Det kan inte vara för barnens bästa, säger Anna Sabelström som är granne med syskonen.

På lördag har de planerat en manifestation på Stora torget i Norrtälje.

– Jag är så tacksam för alla som ställer upp och visar att de bryr sig, säger Cristian.

Fotnot: Migrationsverket vill inte kommentera enskilda ärenden.

Annons
Annons
Annons