Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges nationaldäggdjur röstas fram

Vilket däggdjur tycker du ska representera hela Sverige? Föreningen Jaktkritikerna ordnar nu en omröstning och ett tjugotal vilda arter, däribland älg, varg och husmus, tävlar om förstaplatsen.

Annons

Tuva Ivarsson, 9 år, Hallstavik. – Det får bli björnen.

Sedan 1988 har varje landskap en symbol i form av ett djur (Upplands landskapsdjur är havsörn), men det finns inte något djur som företräder hela landet.

– Vi har gjort undantag för vissa medvetet eller omedvetet införda arter, exempelvis mink och fälthare, säger Hans Ryttman, universitetslektor och före detta ordförande i Jaktkritikerna.

Anna Roos, intendent på Naturhistoriska riksmuseet, tycker att det är en trevlig idé att uppmärksamma däggdjuren på det här sättet.

– Det kan få folk att tänka till, säger hon.

När landskapsdjuren röstades fram bidrog det till ett ökat intresse för djuren och det gav mer pengar till forskning. Själv tycker hon att det är ett svårt val men säger att hennes röst faller på uttern.

– Det är ett omtyckt djur som har varit hotat men är på väg tillbaka.

Enligt WWF är några av däggdjuren på listan utrotningshotade som till exempel varg och fjällräv.

Jaktkritikerna är en ideell djurskydds- och naturvårdsorganisation som arbetar för att värna vilda djur. Hela listan hittar du på jaktkritikerna.se, där du också kan rösta på ditt favoritdjur. Vinnaren presenteras efter avslutad omröstning i maj.

Curt Fredriksson, 64 år Elisabeth Brandén, 62 år,Edsbro. – Vågar man säga varg, säger Curt Fredriksson.– Ja, den är viktig, men i lagom antal så klart, instämmer Elisabeth Brandén.

Jennie Wallin, 20 år, Färsna och Erika Grönlund, 21 år, Norrtälje. – Vargen, för den är besläktad med min hund säger Jennie Wallin.– Fjällräven, säger Erika Grönlund.

Tommy Tellfelt, 69 år och Lars Eriksson, 77, båda från Ununge. – Det får bli björn. Det finns de som har sett björn i Ununge.

Eva Magnusson, 57 år, Norrtälje. - Lodjuret får det bli. Jag har en katt som har ungefär samma teckning som en lokatt,

Cleo Roberto, 19 år, Norrtälje. – Det var svårt. Älg, tror jag.

Annons
Annons
Annons