Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunt och rejält i matlådan

Mikrar du en djupfryst, färdigköpt matlåda på lunchen? Satsa på hemlagat, sunt och rejält i matlådan istället! -Det finns väl ingen viktigare sysselsättning än att laga riktigt bra mat åt sig själv, säger Maud Johansson i Rimbo.
 

Annons

Gör en god grundsås! Blanda 2 dl creme fraiche eller gräddfil med 1 msk äkta majonnäs. Smaksätt blandningen med djupfryst dill till laxen, med riven pepparrot till rödbetsbiffarna och med pressad vitlök till kycklingklubborna.

Portionslax med fänkål, soltorkade tomater och bacon (4 port)

1 stor fänkål

10 soltorkade tomater med vitlök

1 pkt bacon

4 portionsbitar lax à 125 g

Gör så här:

1. Dela fänkålen i fyra klyftor och koka i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Ta upp och låt rinna av.

2. Halvera baconskivorna och stek dem knapriga, skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Lägg upp laxen på ett smort, ugnsfast fat och placera fänkålen ovanpå. Strö över hackad tomat och lägg sist på baconskivorna.

3. Ställ in formen i mitten av ugnen och ugnsbaka lax och fänkål i 175 graders värme i cirka 15 minuter. Servera med kokt potatis och ångad broccoli.

Rödbetsbiffar (4 port)

6 hg rödbetor med skal

3 hg råskalad potatis

bovetemjöl

2 dl gräddfil/creme fraiche

lite majonnäs

färskriven pepparrot

Gör så här:

1. Koka potatis och rödbetor. Tänk på att rödbetor behöver mycket lång koktid, kanske uppemot 90 minuter. Känn efter med sticka när betorna är färdiga.

2. Spola av de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten ohc vrid av skalet med händerna. Mal rödbetorna i kvarn eller matberedare, pressa potatisen.

3. Blanda potatis och rödbetor i en bunke, salta och rör sedan ner bovetemjöl tills blandningen får lagom fast konsistens.

4. Forma biffar och stek dem i smör. Smaksätt gräddfilen/creme fraichen med några matskedare majonnäs och rikligt med färskriven pepparrot.

5. Servera biffarna med pepparrotssås, kokt potatis och majs.

Lins- och grönsakssoppa med grovt bröd (4 port)

2 dl gröna linser

5 dl vatten

1 palsternacka

4 morötter

1 stor, gul lök

grönsaksbuljong

Grovt portionsbröd

1 l vatten

4 dl vetekorn

0,5 dl linfrö

0,5 tsk salt

ev 2 dl russin

50 g jäst

0,5 l grahamsmjöl

vetemjöl

Gör så här:

1. Blötlägg de gröna linserna i rikligt med vatten och låt dem stå över natten.

2. Gör en gröt genom att koka upp vatten, vetekross, linfrö, slat och ev russin och låt det hela koka i 20 minuter under omrörning.

3: Låt gröten svalna tills det hela blir fingervarmt och rör ut jästen i lite ljummet vatten. Arbeta in den och mjölet till en lagom fast deg.

4. Forma bullar och lägg på plåt att jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla bullarna med rumstempererad filmjölk före gräddning.

5. Grädda bröden i ca 13-15 minuter i 225-250 graders ugsvärme.

6. Häll av linsernas blötläggningsvatten och gör ett första uppkok vatten+linser, häll av också detta första uppkok.

7. Skala och skiva morötterna i slantar, skär lök och palsternacka i små bitar och koka tillsammans med linserna i 1,5 l vatten. Smaksätt med grönsaksbuljong, och mixa till en krämig soppa när allt är färdigkokt.

8. Servera soppan med nybakt bröd.

Förvara portionspåsar med färdigkokta bönor och råris i frysen! Bönorna måste dessutom ha varit blötlagda i minst 12 timmar innan de kokats.

Kycklingklubbor med stekt råris eller stekta adukibönor (4 port)

4 kycklingklubbor

1 gul lök

kokt råris eller adukibönor

broccoli

Gör så här:

1. Salta och peppra kycklingklubborna och stek dem i ugn i 175 grader i ca 70 minuter.

2. Skala och hacka löken. Bryn löken i lite smör i en stekpanna och blanda i ris/bönor som får steka med tills det blir varmt. Servera kokt broccoli till.

Fullkornspasta med köttfärssås (4 port)

400 g köttfärs eller samma mängd quorn

1 gul lök

1-2 klyftor vitlök

smör

salt

1 brk krossade tomater/2 dl creme fraiche

ev fryst grönsaksblandning: ärtor/majs/paprik

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i stekpanna och bryn löksorterna i några minuter. Tillsätt köttfärsen och salta och peppra.

2. Häll ner de krossade tomaterna eller creme fraichen. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

3. Häll eventuellt ner fryst grönsaksblandning i pastasåsen och servera den färdiga såsen till nykokt pasta, eller tidigarekokat råris eller bönor.

Mer läsning

Annons