Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarpaj med bär

Sommarfest, eftermiddagsfika i bersån eller födelsedagskalas i all stillsamhet. Oavsett vilket passar den lättbakade bärpajen med fluffig citronkräm bra att bjuda gästerna på. Pajen kan förberedas i god tid innan gästerna kommer, men vänta med att fylla pajskalet till sista stund.

Annons

Ingredienser:(6-8 port)

Fyllning:

1 dl citronsaft

rivet skal av 1 citron

130 gr osaltat smör

4 ägg

100 gr socker

1 dl vispgrädde

500 gr blandade bär jordgubbar, hallon, blåbär

Gör så här:

Rör smör och florsocker ljust och luftigt, rör i ägget. Arbeta in mjöl och salt, lägg in degen i plast och låt vila kallt i två timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en platta, klä en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga pajbottnen med en gaffel.

Grädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter. Lägg citronsaft, citronskal, smör, ägg och socker i en kastrull. Rör om väl. Värm blandningen till kokpunkten och du känner att krämen börjar tjockna, men obs! dra bort kastrullen innan krämen börjar koka!

Sila blandningen och rör sedan i krämen medan den kallnar ju mer du rör, desto tjockare blir den. Vispa grädden och rör ner den försiktigt i citronkrämen.

Häll den kalla krämen i det kalla pajskalet, strö på bären och servera.

Mer läsning

Annons