Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Slutvalsat för den dansande bedragaren

Minst fyra äldre kvinnor blev lurade av de påstridiga unga männen som utgav sig för att komma med lotterivinster. Nu åker en av männen i fängelse.

Ena halvan av brottsduon som tros stå bakom en lång rad stölder mot äldre blev efterlyst i tv. Nu har han dömts.

Det var i november som ”den dansande bedragaren” blev efterlyst i tv-programmet Brottsplats Sverige. I inslaget sågs mannen utföra en liten dans vid en bankomat varpå han visade långfingret mot en övervakningskamera innan han tömde en 95-årig kvinnas bankkonto.

Minuterna före hade han och hans yngre kompanjon ringt på hos kvinnan. De hade med sig rosor och utgav sig för att komma med vinstpengar från Postkodlotteriet. Kvinnan övertalades att ge dem både sitt bankkod och sin kod.

Efterlysningen i tv gav oväntat snabbt resultat. Mannen satt redan i arresten hos Norrtäljepolisen misstänkt för en rad brott i sällskap med en 16-åring som då var bosatt i kommunen.

20-åringen som syntes i tv-rutan har nu dömts i en deldom till två års fängelse för bland annat grova stölder och bedrägerier mot fyra kvinnor i åldrarna 80-95 år samt en rad trafikbrott.

Åklagaren kommer snart även att åtala 16-åringen.

– Han har inte velat kännas vid ett par av brotten och då målsägarna samtidigt har haft svårt att peka ut honom kommer han inte att åtalas för alla brotten, säger kammaråklagare Nils Råby.

Polisen misstänker att duon har begått flera brott som aldrig har anmälts.

– Det här är brott mot gamla människor som ofta skäms när de förstår att de har blivit lurade. Det kan inte ha varit lätt att värja sig när man har fått in dessa två män som inte är otrevliga -men väldigt påstridiga, säger Mikael Södergren vid Norrtäljepolisen.

20-åringen har erkänt brotten och säger att begick dem i syfte att få ihop 200 000 kronor för en skuld till ett kriminellt nätverk.

Förutom fängelsestraffet ska mannen betala kvinnorna sammanlagt 71 000 kronor i skadestånd.

Annons
Annons
Annons