Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk kålsoppa eller grekisk carbonara?

Artikel 1 av 5
NT Minns - 60-talet
Visa alla artiklar

Skolmaten debatteras friskt nuföritden, men var det verkligen bättre förr?

Annons
En matsedel från Norrtelje Tidning 1962 och en från Freinetskolan Mimers hemsida samma vecka 2014.

I en tidning från 1962 kan vi läsa att skolan bjuder på bland annat blodpudding, pölsa och stekt sill med råstuvad potatis.

Motsvarande vecka, nu 52 år senare, kan vi läsa på Freinetskolan Mimers hemsida att de serverar örtsoppa med vitlöksklick och kycklinggodis med tre dippsåser och klyftpotatis. Varje dag med ett vegetariskt alternativ.

Skolmaten har alltså utvecklas en hel del. Samtidigt har det blivit populärt att uttrycka sig mer exotiskt. Skillnaden mellan "Kokt fisk, sås, potatis, råsallad" och "Sejfilé med tomater och oregano, serveras med kokt potatis" kanske inte är så stor som man kan tro?

Alla artiklar i
NT Minns - 60-talet
Annons