Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saffransbak

Skjut inte upp saffransbaket till dagen före! Frysta lussekatter duger bra och ger dig gott om tid till att stryka barnens lucialinnen i lugn och ro på onsdag kväll. Under tiden gräddas den ljuvligt goda och snabbakade saffranskakan - som smakar bäst dagen efter - klar i ugnen.
 

Annons

Goda saffransbröd

Ungstemp: 250 grader

12 dl vetemjöl

3 dl mjölk

1.25 dl strösocker

100 g smör

1 st ägg

0.5 tsk salt

1 pkt jäst

1 paket saffran

russin

1 st ägg till pensling

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan över mjölken. Låt blandningen bli 37 grader och häll då ner den i en matberedare.

2. Smula i jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt saffran, salt, socker och ägg.

3. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt sedan mjöl decilitervis tills degen känns lagom fast.

4. Kör degen i bakmaskinen i ca 8 minuter eller knåda den 15 minuter för hand. Låt degen övertäckt jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.

5. Häll upp degen på mjölat bakbord och forma klassiska lussekatter eller andra, valfria varianter. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

6. Låt lussebrödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, i ca 30 minuter.

7. Pensla med ägg. Garnera med russin eller pärlsocker alternativt hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.

Mamma Helénes Saffranskaka:

Ungstemp: 175 grader

200 g smör

1 pkt (á 1/2 g) saffran

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

florsocker till garnering

1. Smörj och bröa en slät rund form, alternativt en stjärnform.

Smält smöret, blanda i mjölken och låt blandningen svalna lite.

2. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst.

3. Tillsätt saffran, smöroch mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör der det i smeten.

4. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalna och sikta florsockret över innan den serveras.

Schackrutor

Ugnstemp: 200 grader

4 1/2-5 dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör

Smaksättning:

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1. Hacka samman mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu.

2. Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao.

3. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i lager. Tryck till lite lätt. Lägg längden kallt en stund. Skär i 3-4 mm tjocka skivor.

4. Lägg skivorna på smord plåt eller bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna svalna lite och sen är det bara att äta och njuta!

Mer läsning

Annons