Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef på arbetsförmedlingen i Norrtälje

Han har jobbat på flera olika arbetsförmedlingar med att hjälpa både ungdomar och långtidsarbetslösa. Från årsskiftet är Luis Gomez ny chef på arbetsförmedlingen i Norrtälje.

Annons

Luis Gomez är ny chef på arbetsförmedlingen i Norrtälje sedan årsskiftet.

1 januari tog Luis Gomez över som chef på arbetsförmedlingen efter Lennart Lundin. Efter en dryg månad på posten har han hunnit skaffa sig en hyfsad bild över situationen i Norrtälje.

– Vår förmedling visar bra resultat och vi har lägre arbetslöshet än både landet och länet, säger Luis Gomez som ändå ser att det finns flera stora utmaningar att ta tag i.

En sådan är att matcha arbetsgivare och arbetstagare bättre. Som det är nu är det faktiskt fler arbetsgivare registrerade än antalet sökande.

– För att förbättra matchningen finns det till exempel stöd som arbetsförmedlingen kan gå in med.

En annan utmaning

är ungdomsarbetslösheten. En ny rapport visar visserligen att den minskar snabbt och nu är nere på sin lägsta nivå sedan 2009.

Det är i första hand ungdomar med en gymnasieutbildning i bagaget som står närmast arbetsmarknaden.

Samtidigt har arbetslösheten ökat bland ungdomar som saknar gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga eller är utomeuropeiskt födda.

En enkät som kommunen gjort tillsammans med Ungdomsbarometern visar att färre elever i både årskurs nio och i årskurs tre på gymnasiet är intresserade av studier jämfört med snittet i övriga landet.

Och det är i högre utsträckning killarna som brister i intresset för studier.

– I dag är en gymnasieutbildning jätteviktig och att fler väljer att gå klart är något vi alla måste jobba tillsammans med för att det ska bli bättre. Vi från arbetsförmedlingen skulle säkert bli bättre på att informera unga och finnas tillgängliga för dem.

Efter att ha

studerat ett flertal humanistiska ämnen påbörjade Luis Gomez en praktik på arbetsförmedlingen som sedan gav ett jobb inom kriminalvården.

– Men efter en månad ringde de mig från arbetsförmedlingen och erbjöd mig arbete.

Sedan dess har han varit kvar på myndigheten och arbetat som sektionschef på flera kontor i länet. En erfarenhet han hoppas kan vara till nytta i Norrtälje.

– Kontoret i Norrtälje är väldigt stabilt och det finns mycket erfarenhet från olika områden. Det finns andra kontor i länet som står inför större utmaningar, men det är också svåra förutsättningar som tvingar fram lösningar. Därför kan vi nog lära en del av hur andra arbetar, säger Luis Gomez.

Vilket är ditt främsta råd till någon som söker arbete?

– Det är jätteviktigt att visa vilja. Gör man det går det ofta att överbrygga andra brister.

Annons
Annons
Annons