Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje kommun går mot strömmen

Från och med i år övertar Norrtälje kommun LSS-verksamhetens kostnader. Men trots att landstingsskatten därmed minskar, är kommunskatten oförändrad.

Annons

Landstinget och kommunerna i Stockholm har beslutat att överlåta ansvaret för den hälso- och sjukvård som riktar sig till personer med särskilt stöd, den så kallade LSS-verksamheten, till kommunerna. När landstingsskatten sänks med två öre efter årsskiftet har därför majoriteten kommuner i länet valt att höja sin kommunskatt med samma procentsats. Men i Norrtälje har man valt att avstå.

– Vi räknade fram ett förslag på höjd kommunskatt, men politikerna ville verkligen inte höja skatten, säger ekonomichefen på Norrtälje kommun, Irene Dickman.

För samma service betalar därför kommuninvånarna i år en lägre skatt än tidigare år.

– Totalt sett innebär det ju därför en skattesänkning.

Eftersom organisationen av boenden och dagverksamhet för personer med särskilt stöd redan är samkörd mellan kommun och landsting genom Tiohundra, sker inga organisatoriska förändringar.

– Men i budgeten för nästa år har överskottet reducerats. Det är där vi ser förändringen, förklarar Irene Dickman.

Totalt handlar det om cirka två miljoner i ökade kommunkostnader som omsluter särskilt stöd till ett par hundra personer.

Annons
Annons
Annons