Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobben för nya yrkesutbildningar

Bara två av 13 sökta yrkeshögskoleutbildningar till Norrtälje får starta. Campus Roslagen, som skulle hysa många av utbildningarna, ser ändå ljust på framtiden.

Annons

Campus Roslagen är navet för merparten av yrkeshögskoleutbildningarna i kommunen. Men när de statliga bidragen till nya utbildningar delades ut fick Campus och Norrtälje bara en liten del av kakan.

Utdelningen för Norrtälje blev klen när Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, delade ut statliga pengar till yrkeshögskoleutbildningar som ska starta i höst respektive våren 2017.

Elva utbildningar nekades bidrag, bara två fick klartecken: säljare i optikbranschen och internationell resekonsult, som båda kommer att ligga på Campus Roslagen.

– Klart att vi hade hoppats på mer. Nu får vi analysera behoven av lokala utbildningar och återkomma med nya ansökningar, säger Bosse Blideman (MP), förste vice ordförande i kommunägda Campus Roslagen AB som sköter Norrtäljes studentområde.

Han är förvånad över att flera sökta vårdutbildningar och utbildningen till solcellstekniker, som Campusbolaget skulle driva i egen regi, inte fick grönt ljus.

– Det är branscher där utbildningsbehoven är stora. Solceller är på frammarsch och i dag saknas en teknikerutbildning i landet.

För närvarande har Campus Roslagen fyra pågående yrkeshögskoleutbildningar. På området rullar även fem akademiska högskoleutbildningar som Norrtälje kommunala vuxenutbildning ger i samarbete med Högskolan i Gävle och Karlstads universitet.

Både Bosse Blideman och Ulf Linderholm, vd för Campus Roslagen, betraktar MYH:s utdelningsbeslut som ett tillfälligt bakslag. Jakten på nya företag och utbildningar till området pågår för fullt.

– Vi har aldrig varit så bra rustade som nu. Bolaget har nyligen anställt en ny utvecklingschef och skapat en ny tjänst som utbildningsutvecklare, säger de.

Annons
Annons
Annons