Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonuttag möter hård kritik

Hyresgästföreningen rasar mot kommunledningens beslut att plocka ut miljonbelopp från Roslagsbostäder. – Bolaget brandskattas, säger ordförande Lars Rutqvist.

Annons

Hyresgästföreningens ordförande Lars Rutqvist tycker att det är fel att Roslagsbostäder töms på pengar. – Bolagets vinster borde öronmärkas för underhåll av lägenheter, säger han.

S-C-MP-styret tar hälften av det kommunägda bostadsbolagets vinst för 2015. Exakta summan är inte klar men det handlar om cirka fyra miljoner kronor.

– Resultatet är inte färdigställt. Men vi räknar med att gå plus sju-åtta miljoner kronor, säger Roslagsbostäders vd Anders Hermanson.

Han är också kritisk till att den politiska ledningen för ut kapital från bolaget för att stoppa in i den kommunala verksamheten:

– Det är ett slag i ansiktet och strider mot de löften som tidigare getts.

Hermanson hävdar att de styrande partierna inför valet 2014 lovade att inte begära vinstutdelning. Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) har dessutom sagt samma sak i en intervju i bolagets tidning Bonytt, enligt honom.

Roslagsbostäder har stora underhållsbehov och tvingas nu prioritera hårdare. Det mest akuta görs, däremot minskar utrymmet för invändiga ingrepp som tapetseringar, ommålningar och köksrenoveringar.

Vinstutdelningen innebär även att det kan bli tuffare för bolaget att leva upp till politikens mål att bostadsbolaget ska bidra till att det byggs 150 nya hyresrätter om året i kommunen, anser Anders Hermanson.

Lars Rutqvist, ordförande i hyresgästföreningen i Norrtälje, ser vinstutdelningen som en dubbelbeskattning.

– Först betalar hyresgästerna skatt för att de bor i kommunen. Sedan får de även finansiera verksamheten via hyran, säger han.

Rutqvist upprörs dessutom över de räntepåslag som Roslagsbostäder betalar för att låna pengar via kommunens internbank. Tillägget, som ska täcka administration för upplåning och riskhantering, infördes 2009 av dåvarande borgerliga majoriteten.

S och MP har också tagit strid mot räntepåslaget. Nya styret har nu sänkt det i två steg, från 1,5 till 1,1 procent.

– Det är fortfarande för högt och innebär att hyresgästerna betalar flera hundra kronor extra i månaden för att fylla hål i kommunens kassa, säger Lars Rutqvist.

Han och Roslagsbostäders ledning befarar vidare att politikerna plockar kapital från de fastighetsförsäljningar som bolaget gjort i Svanberga och Edsbro. Vinsten på 14 miljoner kronor har bolaget tänkt använda som insats i nyproduktion.

– När vi sålde 20 procent av beståndet för 100 miljoner kronor för några år sedan tog kommunen alla pengar, säger Anders Hermanson.

Sune Alm (S)

är styrelseordförande i Roslagsbostäder Han beklagar vinstuttaget i bolaget.

– Vi behöver pengar för underhåll och nybyggnation. Kommunledningen bedömer att pengarna behövs för att klara budgeten, men det är inte vad vi önskar oss, säger han.

Annons
Annons
Annons