Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meny: pilgrimsmusslor, lammrostbiff, chokladmillefeuille...

Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålscreme och rostade valnötter Lammrostbiff med getostkräm, kryddig rödvinssky och potatiskroketter. Vit mörk Chokladmillefeuille med melon

Annons

Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålscreme, marinerad äppel brunoise samt rostade valnötter (4 port):

8 pilgrimsmusslor

50 g valnötter

1 st äpple

1 st blomkålshuvud

1 citron

2 dl grädde

50 g bacon

salt

Gör så här:

Koka blomkålen tills den är mjuk. Värm grädden och mixa den med blomkålen. Krydda med salt och peppar.

Skär baconet i små bitar och knaperstek i pannan, lägg på hushållspapper för att rinna av.

Skala äpplet och hacka det i små tärningar. Marinera tärningarna i citron. Rosta valnötterna i ugn i ca åtta minuter i 175 grader. Krydda pilgrimsmusslorna med salt och peppar. Stek i panna med smör. Arrangera på tallrik efter behag.

Lammrostbiff med getostkräm samt kryddig rödvinssky serveras med potatiskroketter (4 port):

800 g lammrostbiff

150 g getost

1 dl grädde

3 dl rödvin

1 kanelstång

2 stjärnanis

5 nejlikor

1 vaniljstång

0,5 dl köttfond

en nypa timjan

800 g mandelpotatis

en nypa riven muskotnöt

1 klyfta vitlök

8 sparrisstänglar

4 ägg (två äggulor+fyra äggvitor)

1 dl vatten

3 dl ströbröd

1 msk maizena

olja

salt

Gör så här:

Koka potatis. Pressa potatisen i en bunke. Krydda med muskotnöt, vitlök och rör ner två äggulor. Smaka av med salt och peppar. Forma kroketterna till valfri form: till cylindrar med hjälp av en spritser eller runda med händerna. Ställ in i kylen. Koka ihop getost med grädde till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Häll rödvinet i en kastrull och krydda med vaniljstång, nejlikor, kanelstång, timjan, köttfond och stjärnanis. Tillsett 1 dl vatten. Koka i cirka 20 minuter. Sila såsen och red av den med maizena. Vispa de fyra äggvitorna. Ta ut potatisen ur kylen och lägg ner den i vitan. Lyft upp potatisen och låt rinna av. Lägg ner i ströbröd och rulla runt så det täcker potatisen. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Stek lammet på både sidorna i smör och stoppa sedan in i ugnen på 150 grader, cirka tolv minuter eller tills en termometer visar på innertemperatur 57 grader. Fritera kroketterna i olja tills de får en gyllenbrun färg. Koka sparrisen cirka fyra minuter.

Servera lammrostbiffen med getostcreme, rödvinssås, potatiskroketter och sparris. Arrangera på tallrik efter behag.

Vit mörk Chokladmillefeuille med melon (4 port):

75 g mörk choklad

4 dl vispgrädde

20 ml maltwhisky

75 g vit choklad

20 ml cointreaulikör

1 st melon (valfri efter säsong)

After eight-choklad

Gör så här:

Finhacka chokladsorterna och lägg i separata bunkar. Koka upp grädden, slå hälften av den i den mörka chokladen och resten i den vita chokladen. Mixa de bägge chokladsmeterna med stavmixer. Tillsätt whisky i den mörka och cointreau i den ljusa. Kyl smeten cirka 3 timmar i kylen. Vispa upp den kalla moussen precis som man vispar grädde med elvisp.(Observera att den skär sig om man vispar för fort).

Skär melonen i bitar. Lägg ett lager after eight-bitar på tallriken, lägg på ett lager mörk chokladmousse, fortsätt med after eight följt av ett lager vit chokladmousse. Avsluta med ett lager after eight. Servera chokladbakelsen med tärnad melon.

Mer läsning

Annons