Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat på ångbåt

En krämig soppa som kan byggas på med lyxiga tillbehör. En orientalisk höstgryta som med några enkla handgrepp också kan serveras som soppa eller kall salsa.

Annons

Räk- och hummercappuccino med parmesanchips och chilislungad ärtskottssallad (4 port)

0,5 gul lök

1 vitlöksklyfta

en bit palsternacka (ca 2 cm)

en bit rotselleri (ca 2 cm)

0,25 msk dillfrö

5 dillstjälkar

2 msk smör

2 msk tomatpuré

0,25 dl koncentrerad hummerfond

2 dl torrt vitt vin

2 dl vatten

4 dl grädde

1 tsk salt

2 krm vitpeppar från kvarn

2-3 msk konjak

3 dl räkor i lag

1 ask coctailtomater, klyftade

Cappuccinoskum

0,25 färsk fänkål

2 dl röd mjölk

1 nypa salt

Parmesanchips

ca 2 dl finriven parmesanost

Gör så här

Fintärna lök, vitlök, palsternacka och rotselleri.

Fräs i kastrull tillsammans med dillfrö och dillstjälk utan att det tar färg i ett par minuter.

Tillsätt tomatpurén och fräs en liten stund till.

Slå på vin, fond, vatten och grädde.

Låt koka ca 10-15 min.

Gör cappuccinoskummet under tiden

Tärna fänkålen och fräs mjuk i olja.

Tillsätt mjölken och låt koka upp. Salta och sila bort fänkålen.

Mixa mjölken med mixerstav så att den blir skummig.

Fortsätt med parmesanchipsen

Skeda upp ett täckande lager av den rivna osten i fyra långa stänger och grädda i ugnen på 200C ca 8 minuter tills chipsen blir gyllengula.

Låt chipsen svalna på plåten.

Sila soppan och mixa den med mixerstav.

Häll upp soppan i fyra stora koppar/mindre skålar..

Lägg i räkorna och coctalitomaterna.

Häll över skummet på soppan och pudra över lite riven muskotnöt.

Servera soppan med parmesanostchipsen.

Om du vill ha en matigare lunchsoppa kan du låta bli att sila soppan och blanda i mera grönsaker.

Det är också jättegott att ringla i balsamicocreme i soppan!

Chilislungad ärtskottsallad

1 ask ärtskott

1 ask sockerärtor

1 dillkvist

0,5 dl olja

2 msk tomatpuré

1 nypa salt

1 krm tabasco eller 0,25 finhackad färsk chili

Gör så här

Värm upp oljan med tomatpuré, tabasco/chili och salt i en kastrull.

Låt småputtra 10 min så att oljan tar smak och färg.

Låt oljan kallna.

Blanda lita av oljan med ärtorna och dillen.

Lägg upp på tallriken och strö gärna över lite flingsalt!

Orientalisk höstgryta med säsongens svamp och tomat serverad med grillad biff och creme fraiche (4 port)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

0,5 morot

0,5 palsternacka

ca 0,5 dl hackad rotselleri

ca 4 dl grovhackad höstsvamp

1 msk curry

0,5 msk dillfrö

2 krm spiskummin

3 msk smör

2 msk tomatpuré

1 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

1brk krossade tomater (400 g)

1 dl torrt, vitt vin

1,5 dl vatten

1 msk kyckling-eller grönsaksfond

2 färska, tärnade tomater

0,5 kruka färsk koriander

0,5 kruka färsk basilika

0,5 kruka färsk persilja

4 biffar á 150 g

Gör så här

Fintärna löken och rotfrukterna, fräs dem i smör tillsammans med svamp och kryddor.

Tillsätt de krossade tomaterna, vattnet, vinet och fonden.

Låt grytan småkoka tills rotfrukterna blir mjuka, det tar ca 20 minuter.

Finhacka örterna.

Tillsätt de färska tomaterna och blanda sedan ner örterna.

Salta och peppra biffen och stek den färdig i het panna.

Servera grytan med kokt potatis eller ris, den stekta biffen och en klick creme fraiche.

Tips! Rätten är också god till räkor eller bara som den är.

Kall fungerar grytan som en salsa och den som vill ha en soppa kan späda grytan med lite mer vatten och vin.

Frozen cheesecake med kokos och hallonshot (12 bitar)

3 äggulor

2 dl socker

120 g Philadelphiaost

1 dl kokosflingor

citronsaft

Vispa ihop alltihopa i en bunke!

3 dl grädde

1, 5 tsk vaniljsocker

Vispa tjockt i en ny bunke!

8 äggvitor

Vispa hårt i en ny bunke!

12 st digestivekex

0,5 dl kokosflingor

Gör så här

Blanda ner grädden i äggsmeten

Blanda sedan ner äggvitorna i äggsmeten.

Smörj en form med löstagbar botten med smör och strö 8 st krossade digestivekex i botten.

Fyll formen med smeten och ställ in den i frysen i minst 4 timmar.

Smula resten av digestivekexen och blanda dem med kokosen och rosta det i het panna.

Strössla över blandningen över cheescaken vid serveringen

Hallonshot (4-6 port)

4 dl frysta hallon

2 dl sött dessertvin

1 dl vatten

1 vaniljstång

1 tsk vaniljsocker

1 färskpressad lime

Gör så här

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda fröna samt stången med övriga ingredienser i en kastrull och låt koka ihop ca 10 min.

Sila i tex. kaffefilter så att du får en klar fin soppa.

Låt svalna och servera i shotglas.

Servera de avrunna hallonen som en kompott på tallriken!

Mer läsning

Annons