Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad start på nyårsfesten

Ladda cd-spelaren med stämningsfull musik och duka matbordet i vackert lager på lager. En riktigt lyckad nyårsbjudning börjar redan när de förväntansfulla gästerna ringer på dörren.
 

Annons

Bjud på en handfull lättlagade munsbitar med smak av gåslever, grönmögelost, wasabi eller västerbotten till frostad äppelmartini och låt de yngre gästerna frossa i gurkfyllda ostrullar och välkryddad kycklingfilé på spett.

Ha gärna en liten överraskningspresent till varje gäst att öppna vid tolvslaget, säger vana festfixaren Pernilla Åkerberg.

OBS! Samtliga plockrätter är beräknade för fyra personer, men kan lätt ökas på om gästerna är fler. Allt tilltugg kan förberedas i god tid.

Rödbeta med chèvre

2 hela, inlagda rödbetor

75 g chèvreost

rucola

flytande honung

1. Dela rödbetan i två halvor, skär den gärna i botten så den står stadigt.

2. Placera rödbetorna på sked. Lägg ett blad rucola ovanpå varje rödbeta, följt av en bit chèvreost.

3. Droppa till sist över lite honung.

Jordärtkockspannacotta med kräftstjärtar

3 st medelstora jordärtskockor

3 dl vispgrädde

1/2 dl vitt vin

1/2 tärning hönsbuljong

salt

vitpeppar

2 gelatinblad

endivesallad

flingsalt/stenbitsrom

1. Skala och dela jordärtskockorna. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med grädden, vinet, buljongtärningen och kryddorna.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

3. Koka kockorna mjuka och mixa dem sedan med stavmixer eller i en matberedare.

4. Lyft upp gelatinbladen, lägg i den varma soppan och rör runt ordentligt.

5. Häll den ljumna soppan i en låg form med kräftstjärtar i botten. Låt kallna. (OBS! Pannacottan kan göras i förväg och frysas).

6. Bryt av endivebladen och lägg upp på fat som båtar.

7. Lägg en bit pannacotta i varje endivebåt. Toppa gärna med lite flingsalt eller någon tesked stenbitsrom.

Gratinerat fikon

2 färska fikon

ca 50 g grönmögelost

1. Dela fikonen. Toppa varje fikonhalva med en skiva grönmögelost.

2. Gratinera i 200 graders värme i ca 5 minuter.

Cocktailtomat med västerbottenpesto

4 små tomater

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

1 burk creme fraiche

1 dl västerbottenost

salt, vitpeppar

1. Lägg allt utom tomaterna i mixer och mixa till en sås.

2. Skär försiktigt av toppen på varje tomat, ta ut frukköttet och skeda i västerbottenpeston.

3. De sås som blir över kan du servera till humrarna senare på natten.

Wasabiräka

8 st råa tigeräkor

olja, chili, lime

wasabiärtor

1. Marinera räkorna i lite pressad lime.

2. Strimla chilin och fräs den lite hastigt i olja. Lägg ner räkorna i oljan och stek tills de är rosa.

3. Mortla wasabiärtorna grovt, doppa de stekta räkorna i krosset.

Anklevermousse med päronconfit

1 liten burk anklever

25 g smör

1/2 dl vispgrädde

päronconfit (finns i välsorterade livsmedelsaffärer)

1. Rör ihop anklevern,smöret och grädden till en smidig blandning.

2. Spritsa blandningen på en bit kavring, toppa varje munsbit med lite päronconfit.

DRINKAR

Äppelmartini med frostad kant (1 glas)

2 cl vodka

4 cl applesour

Sprite

1. Gnid glasets kant med lite lime och doppa i seltin.

2. Blanda applesour och vodka i glaset och fyll på med lite Sprite.

Peach (1 glas)

2 cl Vodka peach

2 cl passoa (passionsfruktslikör)

passionfruktjuice

Sprite

lime

1. Fyll glaset med riktligt med is.

2. Fortsätt bygga drinken med spritsorterna.

3. Pressa ner lite färsk lime och fyll upp glaset med juice och Sprite.

Raspberry crunch (1 glas)

2 cl baccardi razz

2 cl martini bianco

1 dl färska eller tinade hallon

1 tsk citronjuice

1. Fyll glaset med is och häll sedan över isen i en blender, alternativt matberedare.

2. Häll ner övriga ingredienser och kör allt till en jämn smet - konsistensen ska vara som en sorbet.

3. Skeda upp drinken i glas och servera.

Redberry (1 glas)

2 cl Baccardi lemon

2 cl sourz Redberry

1 cl färskpressad lime

5 cl tranbärjuice

soda

1. Ta is i en shaker och häll i allt, utom sodan. Skaka ordentligt.

2. Fyll ett glas med is och häll över den skakade drinken, toppa med lite soda och servera.

Kaktusgodis (1 glas)

4 cl Limoncello (italiensk citronlikör)

1/2 paket kaktus/citronsorbet (från Sia-glass)

1. Kör likör och sorbet i en blender.

2. Häll upp i glas UTAN is. Den som vill ha en lite tunnare drink kan toppa med en skvätt mousserande vin.

No name (1 glas)

2 cl vaniljvodka

2 cl Xanté (päronlikör)

lime

Sprite

1. Fyll glaset med is och bitar av lime.

2. Häll på spritsorterna och fyll upp glaset med Sprite.

Varm äppelkaka på kopp (4 pers)

2 flaskor torr äppelcider (á 33 cl))

1/2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 kanelstång

1. Blanda cidern med de två sockersorterna i en kastrull. Lägg ner kanelstången och värm blandningen försiktigt på spisen. OBS, får ej koka!

2. Häll upp den varma äppeldrycken, dekorera gärna med en kanelstång i varje mugg och servera den varma äppeldrycken sitter perfekt under raketspaningen ute i kylan!

Enkel hummersupé efter tolvslaget

2 kokta humrar (färsk eller upptinad, din plånbok bestämmer!)

den överblivna västerbottenpeston

smör och rostat bröd

1. Klyv varje hummer på mitten med hjälp av en mycket vass kniv, fråga i fiskdisken eller läs innantill på fryst hummer om hur du ska göra.

3. Servera hummern naturell tillsammans med peston och det rostade brödet.

Gratinerad hummer vid tolvslaget

3 humrar

200 g champinjoner

2 msk smör

1 msk citron

salt

gratängsås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl fiskbuljong

1 msk dijonsenap

1 tsk torkad dragon

1/2 krm cayennepeppar

1 dl vispgrädde

2 äggulor

1 msk konjak

1 dl parmesanost

1. Dela humrarna, kasta magsäcken och ta ur köttet.

2. Lägg skalen på ett ugnsfast fat.

3. Stek svampen i lite smör och pressa över citronsaften.

4. Gör gratängsåsen genom att smälta smöret och röra ner vetemjölet. Häll därefter på buljongen under omrörning och tillsätt svamp, senap, dragon, cayennepeppar och hälften av grädden.

5. Låt blandningen koka i 5 minuter.

6. Blanda resten av grädden med äggulorna och rör ner i såsen.

7. Lägg tillbaka hummerköttet i skalen och häll över svampsåsen. Strö färskriven parmesanost över och gratinera i 250 grader varm ugn i ca 5-10 minuter.

Festfixarens bästa tips:

* Satsa mycket på trivsel och rätt gästmix! Bästa festen är den där gästerna kan känna sig avslappnade och trivas tillsammans även när du som värdinna inte står alldeles bredvid.

* Planera i så god tid som möjligt, använd dig av listor och bocka av vartefter. Bjud på lättlagat tilltugg som kan förberedas i god tid och satsa gärna på ett särskilt tema, som här: grönt.

* Involvera gärna gästerna i bjudningen! Förbered entréplocket själv, men dela redan vid inbjudan in gästerna i olika lag som får till uppgift att laga en lyxig förrätt, varmrätt eller dessert på plats. Då blir det färdiga middagsresultatet en kul överraskning för alla och du som värdinna slipper stå helt ensam i köket och laga mat!

* Ställ fram mycket färsk frukt och olika sorters bär vid drinkbordet! Se också till att ha många olika sorters likörer, smaksättare och goda juicer så att var och en kan komponera egna, goda drinkar både med och utan alkohol.

* Spar inte finskumpan till tolvslaget då du och gästerna står och huttrar utomhus för att titta på fyrverkerierna! Servera den istället som alternativ välkomstdrink eller till hummern som avnjuts vid matbordet när ni kommit in igen efter tolvslaget.

Köket tackar Pernilla Åkerbergs vänner Anna Björklund och Pernilla Lindgren för deras medverkan i reportaget!

Mer läsning

Annons