Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lägg inte ner Estetiska programmet"

Beskedet att de estetiska programmen läggs ned på Rodengymnasiet möts av kritik från elever och lärare. UPPDATERAD 16.20 7/3

Annons

Therese Aspelin, Caroline Nell, Felix Christiansson och Rebecka Schelin

- Det är väldigt tråkigt, säger Maria Lindgren, som är lärare på bild och form. - Efter alla turer med estetprogrammet blev vi lovade långsiktighet. Jag tycker att det är fel att alla program ska bära sig, det är skolan som ska bära sig. 

Till hösten 2011 stängdes estetiska inriktiningarna bild och form samt musik på grund av få sökande. När det besked kom var protesterna starka. I höstas öppnade programmen för intag igen.  

Orsaken till tisdagens beslut i nämnden är återigen att det är få sökande . Det gäller inte bara estetiska utan även barn- och fritids programmet och restaurang- och livsmedelsprogrammet.

I dag går 38 elever första året på någon av de estetiska inriktningarna. 16 av dem på bild och form. NT har träffat fyra av dem: Therese Aspelin, Caroline Nell, Felix Christiansson och Rebecka Schelin. De är nöjda med sin utbildning.

- Det är superbra och det är härlig sammanhållning, säger Rebecka Schelin som tidigare gick ett samhällsprogram i Stockholm  men orkade inte med att pendla och sökte till estetiska i stället.

Caroline Nell ville söka estetiska redan 2011 när intaget stängdes. Hon har gått ett år på barn- och fritidsprogrammet men är nu glad över att hon kunnat byta till estetiska.

- Det är nio stycken som gått om för att de stängde inriktningen. Jag tycker det är fel att lägga ner för då är det många som inte får leva ut sin önskedröm.

Rektorerna på Rodengymnasiet, Christer Andersson, Katarina Björk och Heléne Rådbrink kommenterar nedläggningsbeskedet  så här i ett pressmeddelande.

- Vi rektorer har framfört att vi vill ha ett långsiktigt beslut och inte ha program som startar ena året och inte det andra. Vi har också framfört förslag på underlag för beslut som till exempel marknadsundersökningar och marknadsanalys, för att komma fram till vilka program Rodengymnasiet ska erbjuda. Detta eftersom det faktum att elevkullar minskat och elevernas förstahandsval gör att vi inte kan erbjuda alla program som vi hittills haft på Rodengymnasiet.

- Nämndens beslut att fasa ut program gör att vi ännu tydligare måste satsa på kvalitét i de program vi erbjuder och därmed locka fler elever till vår skola, skriver rektorerna.

Annons
Annons
Annons