Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfondue

Köttfondue är härligt retro och perfekt bjudmat. Satsa på riktigt mört kött och ta gärna gästerna till hjälp med de minimala förberedelserna

Annons

Ingredienser (4 personer):

ca 800 g mört nötkött (utskuren biff eller filé)

0,5 purjolök

1 dl rödvin

ca 2 l stark, mörk oxbuljong (buljong på tärning går bra)

Tillbehör:

coctailtomater

zucchini

smålök

champinjoner

Basilikasås:

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk hackade basilikablad

1 msk riven gul lök

1 dl riven parmesanost

salt

Aioli:

1,5 dl gräddfil

1 dl majonnäs (valfri fetthalt)

2-3 vitlöksklyftor

salt

Till serveringen:

de två såserna, bakad potatis och en blandad sallad

Gör så här:

Baka potatisen i 225 graders värme i ca 1 timme. Gör såserna under tiden. Blanda, till basilikasåsen, yoghurten med basilikan, löken och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och dra en stund före serveringen. Rör, till aiolin, ihop gräddfil och majonnäs. Skala och pressa vitlöksklyftorna och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i tärningar och hacka purjolöken. Koka upp buljongen och purjolöken i en kastrull på spisen. Skala löken och skär paprikan och zucchinin i lagoma munsbitar. Häll över den kokande buljongen i en fonduegryta och ställ den över en värmekälla mitt på bordet. Lägg upp köttet och grönsakerna i flera småskålar för var och en att förse sig ur. Trä upp köttbitar och grönsaker på långa fonduegafflar. Låt koka en kort stund i buljongen.

Servera köttfonduen med basilikasåsen, aiolin, bakad potatis och en blandad sallad gjord på dina favoritgrönsaker.

Mer läsning

Annons