Ingredienser (4 personer):
ca 800 g mört nötkött (utskuren biff eller filé)
0,5 purjolök
1 dl rödvin
ca 2 l stark, mörk oxbuljong (buljong på tärning går bra)
Tillbehör:
coctailtomater
zucchini
smålök
champinjoner
Basilikasås:
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk hackade basilikablad
1 msk riven gul lök
1 dl riven parmesanost
salt
Aioli:
1,5 dl gräddfil
1 dl majonnäs (valfri fetthalt)
2-3 vitlöksklyftor
salt
Till serveringen:
de två såserna, bakad potatis och en blandad sallad
Gör så här:
Baka potatisen i 225 graders värme i ca 1 timme. Gör såserna under tiden. Blanda, till basilikasåsen, yoghurten med basilikan, löken och parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och dra en stund före serveringen. Rör, till aiolin, ihop gräddfil och majonnäs. Skala och pressa vitlöksklyftorna och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Skär köttet i tärningar och hacka purjolöken. Koka upp buljongen och purjolöken i en kastrull på spisen. Skala löken och skär paprikan och zucchinin i lagoma munsbitar. Häll över den kokande buljongen i en fonduegryta och ställ den över en värmekälla mitt på bordet. Lägg upp köttet och grönsakerna i flera småskålar för var och en att förse sig ur. Trä upp köttbitar och grönsaker på långa fonduegafflar. Låt koka en kort stund i buljongen.
Servera köttfonduen med basilikasåsen, aiolin, bakad potatis och en blandad sallad gjord på dina favoritgrönsaker.