Ingredienser (6-8 laggar):
3 dl vetemjöl (lite drygt)
4 dl mjölk
100 g smör eller margarin
10 g (2 tsk) jäst eller 1 tsk bakpulver
Gör så här:
Om du väljer att använda jäst börjar du med att värma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med hälften av mjölken och häll i mjölet. Rör till en jämn smet; tillsätt eventuellt lite mer mjöl om smeten känns alltför tunn. Häll i resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumsvärme i ca 30 minuter. Smält smöret och låt det svalna, blanda ner i smeten strax före gräddningen. Tänk på att inte kyla smöret fettet för att det ska gå fortare, gör man det blandar sig smeten inte som den ska och fastnar lätt i våffeljärnet. Smält avsvalnat fett kan förstås också ersättas med 1 dl flytande margarin.
Används bakpulver blandas vetemjöl och bakpulver med hälften av den kalla mjölken till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och blanda i det avsvalnade fettet.
Häll smeten i järn och grädda härligt frasiga våfflor.
Ett litet tips: våfflor med jäst håller sig frasiga även sedan de kallnat, till skillnad med dem gjorda på bakpulver som bör ätas nygräddade.