Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Fler kapade betalkort i Älmsta

Ett större antal Älmstabor har under helgen anmält att de fått sina kontokort kapade och sina konton länsade. Det är en klar trend, menar nu kriminalinspektör Magnus Lundquist på bedrägerirotelns samordningscentral.

NT kunde nyligen berätta om hur kortläsaren vid den obemannade bensinstationen OKQ8 i Älmsta hade manipulerats av bedragare. Älmstabon Thure Wikbergs kontokort hade skimmats när han tankade och hans pengar hade sedan plockats ut i Argentina. Nu visar det sig att Thure Wikberg var långt ifrån ensam om att ha råkat illa ut.

– Det är ett tiotal personer i området som drabbats, men vi vet inte säkert om alla skimmats just på OKQ8 Älmsta. Det vi vet är att åtminstone en person fått sina kortuppgifter stulna där. I dagsläget känner vi inte till några fler ställen som blivit manipulerade, säger han.

Omöjligt att skydda

Magnus Krohn är tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel, han menar att så länge kreditkorten har en magnetremsa som kan kopieras är det omöjligt att skydda sig ifrån kortkaparna.

– Införandet av chip är den absolut effektivaste åtgärden mot stölden av kort- uppgifter. Vi hoppas att alla kortapparater är utbytta nästa år. Sextiofem procent av handeln sker med kort så skimning är ett stort problem, säger han.

Var uppmärksam

Magnus Lundquist råder allmänheten att hantera sina bank- och kreditkort med varsamhet.

– Kolla att knappsatsen inte ser konstig ut eller att något hänger löst och ha ordning på koden, ibland har bedragarna satt upp en liten videokamera som registrerar vilka siffror du slår in.

Om utsikterna att ta fast förövarna säger han med viss tvekan.

– Chansen finns alltid, det kan alltid dyka upp uppslag, men det är inte vanligt.

Annons
Annons
Annons