Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler boenden för flyktingar

Norrtälje kommun planerar att skapa 150 platser för ensamkommande flyktingbarn. Boendena ska vara i egen regi.

Annons

Ulrika Falk (S) och Ingrid Landin (MP) vill ha fler kommunala boenden för ensamkommande barn.

Norrtälje kommun har tagit emot uppemot 150 ensamkommande flyktingbarn som placerats i boenden i andra kommuner. För att få ett mer samlat ansvar över barnen planerar nu det politiska styret, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, fler boenden i Norrtälje kommun i egen regi. Frågan har utretts av socialtjänsten under hösten.

– Fastighetsavdelningen har dels sett över kommunal mark där vi ska kunna sätta upp moduler och dels fastigheter på olika platser, säger Ingrid Landin (MP), kommunalråd och socialnämndens ordförande.

Det handlar om mellan 110–150 platser för ensamkommande barn och ungdomar.

– Det gör att vi kan ta ett mer samlat ansvar, kan erbjuda dem en trygg tillvaro och ta ett bredare ansvar kring integrationsfrågorna, säger Ulrika Falk (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns ännu

inget beslut om var i kommunen boendena kommer att ligga. Ulrika Falk och Ingrid Landin betonar att boendena är planerade att vara spridda över kommunen. I första hand läggs ett investeringsbeslut i kommunstyrelsens arbetsutskott den 20 januari. Planen är att öppna sju boenden innan sommaren.

– Vi vill att boendena ska ligga på strategiska platser där det är nära till kommunikationer och till skolor, säger Ingrid Landin.

I dagsläget har kommunen två boenden i egen regi. Ett i Nysättra där det bor cirka 20 ungdomar och en lägenhet i Norrtälje med tio platser.

Det finns många fördelar med att ha boenden för ensamkommande i egen regi, menar Falk och Landin.

Ett av dem handlar om att minska ansträngningen för socialtjänsten, genom att till exempel restiden blir kortare.

NT har tidigare berättat att socialsekreterarna har svårt att hinna med att utreda särskilt ensamkommande barn, vilket gjorde att socialnämnden anmälde sig själv enligt lex Sarah.

En annan fördel är att boenden i egen regi blir billigare.

– Ersättningen från Migrationsverket är 1 900 kronor per dygn för ensamkommande. Att köpa en privat plats ligger mellan 2 500–3 000 kronor. Kostnaden på Nysättra är 900 kronor per boende. Det är svårt att säga exakt men det blir en enorm skillnad, säger Ingrid Landin.

Enligt länsstyrelsens prognos kommer Norrtälje att behöva ta emot 222 platser för ensamkommande.

– Verkligheten förändras oerhört snabbt. Vi vill kunna ligga före, säger Ulrika Falk.

Enligt länsstyrelsens prognos kommer Norrtälje att behöva ta emot 222 platser för ensamkommande.Foto: TT

Kommunens boenden

De ensamkommande barn och ungdomar som Norrtälej kommun placerat i andra kommuner bor oftast på jourhem men också i familjehem. De boenden som kommunen planerar kommer att anpassas efter barnens behov. En del behöver mer insatser i form av HVB-hem, hem för vård och boende, medan andra klarar sig med enklare insatser.

Sedan den 1 januari i år finns en ny placeringsform som heter stödboende. Boendet riktas mot unga mellan 16–20 år och som har ett mindre vårdbehov.

Annons
Annons
Annons