Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Rospiggarna värd för internationell tävling i isracing

Torsdagen den 28 januari väntar en stor isracing-fest i Parken. Då arrangerar Rospiggarna en internationell tävling med svensk och europeisk elit. – Vi kommer bjuda på en stjärnspäckad kväll, säger Mikael Teurnberg i klubben.

Vintern 2013 arrangerade Rospiggarna en av SM-deltävlingarna i isracing och tälvingen i Parken drog 1 900 åskådare. Den 28 januari väntar en ny publikfest när Rospiggarna står värd för en stor internationell tävling.

Det var tre år sedan som Rospiggarna senast arrangerade en isracing-tävling i Parken och nu är förutsättningarna rätt för en ny publikfest.

– När vi höll en deltävling i lag-SM 2013 var det första gången vi hade isracing i Hallstavik sedan 1959. Året efter var det mycket inför elitserien och i fjol skulle vi ha en VM-kvaltävling, men då stoppade vädret oss, säger Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Nu har det varit kallt ett tag och kylan ska hålla i sig så förutsättningarna ser bra ut. Vi har spolat is på banan och ska göra de ändringar som krävs, bland annat höja staket. Vi är redo.

Tävlingen kommer köras torsdagen den 28 januari med start klockan 19 i elbelysning.

– Säsongen är väldigt kort och intensiv och det är svårt att hitta ett bra datum, men vår tävling ligger bra i tiden. Dagarna efter körs två serietävlingar i Sverige och det gör att många av Europas bästa förare är i krokarna och kan komma till oss.

För att få ihop ett bra startfält har Teurnberg hjälp av Sveriges förbundskapten i isracing, Ola Westlund.

– Nu i helgen körs det VM-kval i Östersund och Ola ska hjälpa oss att ragga förare. Vi siktar på att få med de bästa svenska och toppförare från länder som Tyskland, Ryssland och Österrike.

16 förare kommer delta i tävlingen som körs över 20 heat med efterföljande A- och B-final. Teurnberg hoppas på en publikfest likt den 2013.

– Då kom det 1 900 åskådare, nu blir det en kvällstävling men är vädret med oss lär det bli mycket publik. Kommer det 1 500 är vi nöjda.

Den närmaste tiden kommer Rospiggarna att fortsätta arbetet med att göra banan klar och nästa vecka kan de första klara namnen till tävlingen presenteras. En förare som kan bli aktuell är isracing-legendaren Per-Olof ”Posa” Serenius som var med i lag-SM i Hallstavik 2013.

– Parken är en av de roligaste banor jag åkt på i Sverige. I och med att banan är doserad kan man köra långt ut och ändå hänga med dem som kör på innerspår, det blir täta och intensiva fajter, har ”Posa” tidigare sagt till NT om att köra isracing i Parken.

Annons
Annons
Annons