Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Klara segrar i kylslaget Roslagslopp

Strålande vinterväder, lysande arrangemang. Men kallt, riktigt kallt, både för åkare och publik, när Roslagsloppet på skidor avgjordes på Roslagens GK i Roslagsbro i lördags.

Kristina Roberto höjer armarna mot skyn efter en överlägsen seger i Roslagsloppet.

Strax innan start fick arrangörerna, Roslagsbro IF och OK Roslagen, en riktig kanonåkare att lägga till i sin rekordlånga startlista. Detta när Kristina Roberto från Uppsala efteranmälde sig i D21-klassen.

Roberto, som tillhör skiktet strax under den yppersta världseliten i den europeiska långloppscirkusen, var helt överlägsen över de 30 kilometerna.

Efter 1 timme 52 minuter och 27 sekunder, nästan 28 minuter före tvåan Caroline Wilbois, Göteborg SK, kunde Roberto, som tävlar för Karlsunds IF, passera mållinjen med händerna i skyn.

– Ett jättefint lopp, sa hon.

Hur är det att köra solo som du gjorde så länge i loppet?

– Det är lite svårt. Det är så lätt att hamna i ett bekvämlighetstempo när du inte har någon annan tjej att jämföra med. Det är bara en massa män och då får jag svårt att veta vilket tempo jag ska lägga mig i.

Under loppet ryktades det om att Roberto skulle köra två mil till efter målgång. Detta för att få en riktig genomkörare inför nästa deltävling i Visma Ski Classics, långloppscupen, som körs Marcialonga i Italien om två veckor.

Men så blev det inte.

– Nej, det blev lite väl kallt om tårna. Dessutom hade jag problem med stavfästet, jag hade för små trugor, vilket sliter på axlarna eftersom jag måste parera hela tiden.

Bland herrarna sågs också en klar, om än inte överlägsen, segrare i Ulf Tingelöf (H45) från Gävle.

Han avverkade de fem milen på 2.38,15 och var rejält stelfrusen i ansiktet efter målgång.

– Fyra varv hade räckt sa han efter de fem varven. Jag kan knappt röra ansiktet på grund av kylan. Det var oerhört tungt sista varvet.

– Jag försökte gå loss tidigt i loppet, men det gick i vågor, några kom i kapp och så fick jag trycka till igen.

Bästa upplänning totalt (och DM-mästare i H45) blev hemmaåkaren Thomas Skogh, Roslagsbro IF.

Han var totalt slutkörd, men lycklig, när han föll ihop i snön efter att ha passerat mållinjen efter 2.41,41. Med detta vann han H45 och slutade fyra totalt.

– Riktigt kul att bli bästa upplänning, sa han. Det här var ett av de bättre lopp jag gjort. Förväntningarna låg kring topp 15 så jag är väldigt glad.

Han sa sig ha haft stor nytta av att känna till banan. För den flacka banan kan se enkel ut på förhand, men blir oerhört jobbig.

– Ja, många gick nog ut för hårt, sa han. Banan suger kraften ur dig, det finns ingenstans att vila utan det är bara att mata på.

Tävlingsledaren David Holmström:

– Vi som arrangerat är supernöjda. Dels med responsen vi fick, dels med samarbetet med Roslagens Golfklubb.

– Men också över att vi satte deltagarerekord med cirka 250 startande. Nu ska vi hålla detta i gång och utveckla tävlingen till nästa år.

Se resultat nedan!

Ulf Tingelöf imponerade när han kämpade sig igenom de kylslagna fem milen. Han tog en klar seger till slut efter att ha avverkat de fem milen på 2.38,15.

Thomas Skogh, Roslagsbro IF (i mitten) blev bäste upplänning, tog DM-guld i H45 och slutade fyra totalt. - Ett av mina bästa lopp någonsin, sa han.

Annons
Annons
Annons