Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

En förtroendeman i tiden fyller 80 år

Kurt Lodenius hade bestämt sig. Aldrig politik! Men ödets vägar ville annat. Lördagen 12 mars fyller Norrtäljes främsta centerpartist 80 år.

– Kolossalt jobbigt, men väldigt intressant. Så beskriver Kurt Lodenius sin resa inom politiken. I handen håller han centerpartiets högsta utmärkelse, Bramstorpsplaketten, som han erhöll 2005.

I nästan hela sitt liv har han varit engagerad och driven, nyfiken och i det närmaste ostoppbar. Nu när han vänder blicken bakåt och summerar är det med tillförsikt.

– Att ha haft den förmånen, att få vara med att utveckla samhället, det är stort.

Och fast han i unga år bestämt sig för att inte ge sig in i politiken så ledde det ena till det andra och nästan lite oförhappandes blev han så en dag ersättare i kommunfullmäktige. Men det började med drömmen om att bli bilmek.

– Men bilmekaniker-utbildningen låg i Häggvik och man behövde vara 16 år innan man kunde börja.

Så det föll sig så att Lodenius i stället fick jobb som springsjas på Margarinbolaget i Norrtälje.

– Där fick jag smak för att jobba på kontor.

Detta ledde sedermera till fortsatta studier på handelsutbildningen i Katrineholm. Bokföring och redovisning blev Lodenius främsta intresse och efter utbildning och lumpen fick han, 1958, jobb som kamrerassistent på Åhrbergs bilaktiebolag, det som i dag är Norrbil.

Redan efter ett år blev den ordinarie kamreren sjuk och Lodenius fick ta över som kamrer och ekonomichef. Fram till 1976 följde anställningar som kamrer i ytterligare två företag.

Det var under den här perioden som tillfälligheterna slog till – en efter en.

– En dag ringde nämligen traktens stora centerledare , Åke Söderman, till mig. ”Kan du inte ställa upp på listan”, frågade han mig.

Då var året 1970 och kommunerna runt Norrtälje stod inför en omvälvande förändring. Kommunen skulle gå in i ett skede som storkommun 1971 och partiet var på stark frammarsch.

– ”Ok, långt ner på listan då”, svarade jag.

Men eftersom att centern fick så starkt stöd i det här valet så hamnade Lodenius som suppleant i kommunfullmäktige. Och här börjar resan.

– 1971 kom jag in i fritidsnämnden. Och som med allting annat, så fort jag börjar med något så blir jag så kolossalt engagerad. Och det blev jag även i det här. Och efter sex år så blev jag kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

– När jag slutade 1994 hade jag suttit 18 år i kommunstyrelsen som heltidspolitiker och varit med om en intressant utveckling av kommunen.

Den politiska ådran kanske gjorde sitt till. Som född och uppvuxen i ett politikerhem närdes, om inte ett politiskt intresse initialt, så i allafall ett stort samhällsengagemang.

– Min far slutade att vara lantbrukare samma månad som jag föddes, 1936. 1943 blev han riksdagsman.

Vad är du mest nöjd med under din tid som politiker?

– Riktigt nöjd är man väl aldrig, men jag är glad och tacksam över att jag tillsammans med duktiga politiker och tjänstemän fått vara med i ledningen av kommunen under en stark utvecklingsperiod.

Särskilt nöjd är Lodenius över partiets inställning vad gäller samarbetet över blockgränserna.

– När vi uppvaktade länsstyrelsen, landstinget eller statsråd hade vi pratat ihop oss, även med oppositionen. För att hävda oss mot Stockholm så gällde det ju att ha enad front.

Varför drog du dig tillbaka från politiken?

– 18 år är en lång tid. Det var för jobbigt. En annan bidragande orsak vara att öka upp tempot inom sparbanksrörelsen.

Lodenius var nämligen huvudman i Roslagens sparbank redan 1970 och är än idag engagerad. Under 1976-2003, satt han med i styrelsen, varav 23 år som ordförande. Han var även aktiv på riksnivå. Under den här eran genomgick sparbanken en omvälvande utveckling.

– Och påtryckningarna var starka. Alla sa att vi var för svaga och att banken skulle gå upp mot Stockholm eller Uppsala. Men vi stred för att få behålla sparbankens suveränitet och utveckla banken till vad den är i dag.

– Det är jag jätteglad över. Det innebar att vi kunde behålla all verksamhet och all administration inom kommunen. I dag har banken cirka 100 anställda, hade banken varit ett lokalkontor under Stockholm eller Uppsala hade vi varit färre än hälften i dag. Dessutom har banken två stiftelser, som sedan 2001, delat ut över 60 miljoner kronor i bidrag till föreningar och andra samhällsnyttiga ändamål inom Norrtälje kommun.

För att axla aktiviteten inom både politiken och näringslivet har Kurt Lodenius vilat sig på två saker. Gården och hustrun Gun-Britt.

– Gun-Britt har varit starkt bidragande till att jag kunnat arbeta som jag gjort, hon har skött allt jordnära och på så vis har vi kunnat ha ett rikt familjeliv också.

– Och återigen, för att orka, har gården varit oerhört viktig. Hur mycket jag än jobbat har jag alltid försökt att ta minst en dag i veckan till grovarbete. Dels för att koppla ifrån politiken, dels för att underhålla fysiken.

Vad har gjort dig till en bra politiker tror du?

– Jag har lyssnat, samarbetat och varit noggrann. Med bakgrunden av att ha jobbat inom olika företag och genom att ha hjälpt småföretag med bokslut och deklarationer så kände jag ju till människors villkor. Det har jag haft nytta av.

Alltid på språng. Lodenius har förvisso lagt ned den politiska aktiviteten, men har fortfarande många uppdrag, bland annat inom olika stiftelser.

Oljemålningen av konstnär Bo Larsson är en avgångspresent från Roslagens Sparbank. Den fick han 2003 när han slutade som styrelseordförande.

Gården och Gun-Britt. Gården har varit Lodenius oas. Hustrun Gun-Britt har sett till att allt fungerat på hemmaplan.

Kurt Lodenius

Aktuell: Fyller 80 år på lördag.

Familj: Fru Gun-Britt, dottern Anna och sonen Per, tre barnbarn och ett bonusbarnbarn.

Bor: på släktgården i Länna.

Suttit i kommunfullmäktige i Norrtälje mellan 1971-2002 (1998-2002 som ordförande). Varit kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd 1977-1988 och 1992-1994, vice ordförande 1989-1991. Suttit i partiets valberedning på riksnivå 1986-1997.

Har även suttit med i styrelsen för NIHAB, Roslagsbostäder AB, Roslagshamnar, Norrtelje Tidning AB, Kommunförbundets förhandlingsdelegation med mera.

Är för närvarande aktiv som styrelseordförande i Roslagens sparbanks stiftelse Näringsliv och kultur.

Annons
Annons
Annons