Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V tar till den socialistiska storsläggan

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har länge gjort sitt bästa för att förtala de privata alternativen inom vård, skola och omsorg. Han har gång på gång pekat på de missförhållanden som funnits i några få av dessa företag, och fått det att framstå som om detta beteende är mycket vanligt.

Annons

Socialdemokraterna hade länge en mer sansad syn på de privata alternativen och satte kvaliteten främst, inte ägandeformen och nivån på vinsterna. Men nu tycks Socialdemokraterna ha gjort en rejäl sväng åt vänster.

I går presenterade Jonas Sjöstedt och civilminister Ardalan Shekarabi (S) direktiven för den utredning som skall reglera vinster i privata välfärdsföretag. Direktiven innebär mycket stora inskränkningar för företagen. De får inte dela ut vinst till aktieägarna, utan all vinst skall återinvesteras i verksamheten.

Det här innebär stora problem för privata välfärdsföretag. Den som vill starta ett sådant företag får svårt att få lån, samtidigt som befintliga företag får svårt att låna till nödvändiga investeringar. Det innebär att de privata företagen kommer att svältas ut och på sikt försvinna. Detta är säkerligen också syftet, åtminstone från Jonas Sjöstedts sida.

Enligt Ardalan Shekarabi kommer dock de nya reglerna inte att skapa några problem, i alla fall för de ”seriösa” företagen. ”De seriösa aktörerna har inget att vara rädda för”, sade han i går.

Det är ett mycket konstigt uttalande. Dels insinuerar han att det skulle finnas mängder med oseriösa privata välfärdsföretag. Dels tror han sig veta bättre än företagarna själva vad den här typen av vinstförbud medför – företagarna och deras organisationer reagerade mycket negativt på gårdagens besked.

Det har funnits en del problem bland privata vårdföretag och friskolor. Dessa har dock varit undantag – generellt sett visar mätningar att de privata företagens verksamhet håller minst lika god kvalitet som den offentliga. Och det är också därför som så många använder sig av de privata företagens tjänster – kvaliteten är lika bra eller bättre och servicen är ofta mycket mer personlig, i alla fall i de mindre bolagen.

Trots det vill S-MP-regeringen ta till den socialistiska storsläggan och straffa alla privata välfärdsföretag, i stället för att genom bättre kontroll se till att stoppa de få dåliga företagen. Uppenbarligen ligger det ideologiska motiv bakom detta, inte omsorg om medborgarnas bästa.

Men förhoppningsvis kommer inte denna utredning att spela någon roll. En majoritet i riksdagen vill inte ha något förbud mot vinst i välfärden. Dessutom kommer säkerligen många väljare att reagera när de förstår vad ett förbud mot ”vinst i välfärden” betyder i praktiken: att den förskola, den skola, det äldreboende, den vårdcentral eller den hemtjänst som de har valt kommer att läggas ner eller i bästa fall dö sotdöden.

Annons
Annons
Annons