Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Mikael Strandman smutskastar kvinnor som vill hjälpa ensamkommande

Mikael Strandman, Sverigedemokraternas gruppledare i Norrtälje kommun, ringde nyligen in till radioprogrammet Ring P1. Han hävdade där att alla de kvinnor som engagerar sig för ensamkommande flyktingar enbart är ute efter sexuella relationer. Mikael Strandman har uppenbarligen inget emot att grovt smutskasta människor i direktsänd radio enbart för att de har en annan uppfattning än vad han själv har.

Annons

Fyra kvinnor som på olika sätt arbetar med ensamkommande ungdomar bildade för ett halvår sedan den slutna Facebookgruppen #vistårinteut. De reagerade på utvisningarna av dessa ungdomar.

De fyra kvinnorna trodde, enligt gruppens hemsida, att något hundratal skulle vilja vara med. Men gruppen svällde. I dag har den cirka 8300 medlemmar. Gruppens Facebooksida utåt, som heter "Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa" gillas av över 42000 personer.

Enligt hemsidan är gruppens mål att alla ensamkommande barn och unga skall garanteras en rättssäker utredning av sina ärenden. Gruppen kräver därför att Migrationsverket skall frysa alla utvisningar av ensamkommande barn och unga och att politikerna beslutar om en amnesti för dem som befunnit sig i Sverige i över ett år.

Mikael Strandman har ingen som helst grund för att hävda att alla som engagerar sig för att hjälpa ensamkommande, till exempel i #vistårinteut, är kvinnor i övre medelåldern som bara är ute efter sexuella relationer.

Det här kan kännas lite naivt. Eftersom handläggningstiden på Migrationsverket är väldigt lång skulle detta i praktiken innebära amnesti för alla ensamkommande. Det skulle i praktiken innebära fri invandring för alla ensamkommande och uppmuntra fler att försöka att ta sig till Sverige. Det vore därför ett mycket olyckligt beslut.

Kraven från #vistårinteut är dock förståeliga. Många som arbetar med de ensamkommande ser hur dessa drabbas av oro och nedstämdhet eftersom de får vänta på Migrationsverkets besked månad ut och månad in.

Den här typen av krav provocerar dock många i dag. Rörelsen #vistårinte ut har därför drabbats av smutskastning och ryktesspridning.

En av dem som sprider dessa rykten är Mikael Strandman, gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrtälje. Nyligen deltog han i Ring P1, ett radioprogram i Sveriges Radio dit alla som vill kan ringa och framföra sina åsikter.

Enligt Mikael Strandman, som inte nämnde sin partitillhörighet i programmet, är de flesta av de ensamkommande inte barn, utan män i 20-årsåldern. Och enligt honom finns det sexuella motiv bakom att kvinnorna i #vistårinteut engagerat sig i de ensamkommande. Han hävdar att dessa "övre medelålders kvinnor" har en "passion till männen", och att det inte alls handlar om att hjälpa barn, utan att detta är "Gambiaresor på hemmaplan". Om de verkligen hade velat hjälpa barn, så hade de hjälpt gatubarn i Kenya eller Indien, enligt Mikael Strandman.

Det kan säkerligen förekomma sexuella relationer mellan ensamkommande och kvinnor som arbetar på HVB-hem. Men Mikael Strandman har ingen som helst grund för att hävda att alla som engagerar sig för att hjälpa ensamkommande, till exempel i #vistårinteut, är kvinnor i övre medelåldern som bara är ute efter sexuella relationer. Det är en fruktansvärd anklagelse. Den som sprider ett sådant rykte har ingen som helst förståelse för att människor kan vilja hjälpa andra helt utan egen vinning.

Mikael Strandman är uppenbarligen en sådan person. Och han har uppenbarligen inget som helst emot att grovt smutskasta människor i direktsänd radio enbart för att de har en annan uppfattning än vad han själv har. Det bör Norrtäljes väljare tänka på nästa gång de går till valurnorna.

Mer läsning

Annons