Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: En kompromiss om skatterna borde vara ganska lätt att nå

Alliansens hot att stoppa S-MP-regeringens skatthöjningar är i princip samma sak som de rödgröna partierna gjorde mot alliansregeringen 2013. Finansminister Magdalena Andersson bör därför svälja förtreten och öppna för en kompromiss. En sådan vore ganska lätt att nå.

Annons

I december 2013 röstade riksdagen om alliansregeringens budgetförslag. Ett av förslagen i budgeten stoppades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna: höjningen av brytpunkten i den statliga inkomstskatten.

Det här orsakade stora protester från allianspartierna. Med all rätt. De rödgröna partiernas agerande riskerade att urholka den budgetprocess som riksdagen beslutade om i slutet på 1990-talet, vilken varit mycket betydelsefull för att skapa ordning och reda i statens finanser. Men det struntade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i. Och Jimmie Åkesson (SD) tyckte att omröstningen var en framgång för partiets ambition att bryta blockpolitiken.

Kortsiktigt var detta en stor seger för de rödgröna partierna. De drev igenom en skattehöjning och visade att alliansregeringen inte hade egen majoritet. Många bedömare pekade dock på att denna seger kunde innebära stora problem i framtiden, eftersom allianspartierna skulle kunna göra samma sak mot en rödgrön regering; "svinhugg går igen".

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) bryter alliansen mot budgetprocessen och vill skapa politiskt kaos med sitt utspel. Så sa hon dock inte när hon själv gjorde på samma sätt 2013. Hennes reaktion är därför ren hyckleri.

Hittills har dock inte allianspartierna gjort detta. Det beror till stor del på Decemberöverenskommelsen, där partierna kom överens om att inte bryta ut enskilda poster i regeringens budget på detta sätt.

Men den överenskommelsen är död. Och nu har allianspartierna kommit överens om att stoppa tre skattehöjningar i regeringens höstbudget som de tycker är speciellt skadliga: den nya flygskatten, ändringarna i skatten på fåmansbolag ("3:12-reglerna") och en stoppad höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt. Om inte regeringen lyfter ut dessa skattehöjningar ur budgeten hotar allianspartierna med att rikta misstroendevotum mot någon minister, dock inte finansministern eller statsministern. Och eftersom detta misstroendevotum med stor säkerhet skulle få stöd av Sverigedemokraterna, så skulle det få majoritet i riksdagen.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) bryter alliansen mot budgetprocessen och vill skapa politiskt kaos med sitt utspel. Så sa hon dock inte när hon själv gjorde på samma sätt 2013. Hennes reaktion är därför ren hyckleri. Samma gäller dem som hävdar att alliansen nu tar aktivt stöd av Sverigedemokraterna. I så fall gällde väl samma sak för de rödgröna 2013?

Visst är det tveksamt att tänja på budgetreglerna på detta sätt, men det finns ingen anledning att dessa regler bara skall gälla för allianspartierna. Det är också bra att allianspartierna visar S-MP-regeringen att den inte har majoritet. Det har också ett värde för allianspartierna att de kan visa sina väljare att de stoppar förslag som är skadliga för Sverige och som många alliansväljare djupt ogillar. Många alliansväljare har svårt att förstå varför inte allianspartierna stoppar förslag som inte stöds av riksdagens majoritet.

Det bästa och enklaste är därför att S-MP-regeringen sväljer förtreten och öppnar för en kompromiss. En sådan borde också vara lätt att nå: flygskatten ersätts med obligatorisk inblandning av biobränsle, förändringarna av skatten för fåmansbolag slopas och brytpunkten i den statliga inkomstskatten höjs inte.

Mer läsning

Annons