Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste rädda vår civilisation

Jorden befinner sig för långt från solen för att där ska vara särskilt varmt. Egentligen skulle vi ha haft en medeltemperatur på -18º C på jorden. Att medeltemperaturen ligger högre än så, 14ºC, kan vi tacka växthuseffekten för.

Annons

Växthuseffekten är ett begrepp för de gaser i atmosfären som har en reflekterande förmåga på solljuset. Så när solens strålar vill lämna jorden, kommer en del av dem att studsa tillbaka mot jorden och värma upp den en gång till. Till växthusgaserna hör bland annat vattenånga, koldioxid och metan.

Vår temperatur på jorden beror alltså direkt på de växthusgaser som finns i atmosfären. Koldioxiden, som det talas mycket om i klimatsammanhang, utgör i dagsläget ungefär 400 ppm, parts per million. Alltså, av 1 000 000 partiklar kommer 400 att vara koldioxid. Det betyder att växthusgaserna inte utgör en särskilt stor andel av atmosfärens gaser, men det betyder också att en ”liten” ökning får stora konsekvenser.

Före industrialismens intåg, alltså kring år 1750, fanns det 280 ppm koldioxid i atmosfären. Det finns en risk att temperaturen börjar höjas ”av sig självt”, då till exempel de allt varmare haven kommer att börja ge ifrån sig koldioxid, i stället för som hittills, ta upp densamma. Vilket skulle leda till ett ännu varmare klimat… För att förhindra sådana scenarier, vill många forskare att vi ska hålla oss på en koldioxidnivå under 350 ppm.

Vad var det som lade grunden för vårt moderna samhälle? Det var jordbruket, som kunde garantera oss en säker och hög tillgång på föda. Och vad var det som möjliggjorde jordbruket i sin tur? För 10 000 år sedan inleddes en period på jorden av mycket stabilt klimat. Och ett stabilt klimat som går att förutse är nödvändigt för jordbruket. Vi håller alltså på att förlora detta stabila klimat, vilket måste leda till att vi, i ett globalt perspektiv, kommer att förlora mycket av vårt jordbruk.

Politiker, varför har ni övergivit oss? Klimatfrågan kan inte lösas av den enskilda individen, den måste lösas genom att politikerna sätter upp ett ramverk, spelregler, som flyttar oss till ett hållbart samhälle. Vi måste sluta släppa ut växthusgaser (nåväl, fossila och onödiga sådana) och vi måste börja plocka upp koldioxid ur atmosfären.

Politiker, ta i frågan! Nu! Forskarna menar att vi under innevarande decennium måste påbörja omställningen om vi ska ha en chans att bevara vår civilisation.

Om några dagar går vi in i 2015 och då är det fem år kvar på detta decennium. Fyra av dessa år kommer Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet att sitta vid makten i Norrtälje kommun. Det vilar ett stort ansvar på er. Vad har ni för planer?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons