Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invändig trappa ger minst påverkan på byggnaden

Annons

I ett debattinlägg i NT kommenterar Mats Wedberg (MP) mitt och även Per Börjessons (L) debattinlägg från 15 respektive 21 november angående bland annat den utvändiga tillbyggnaden på Roslagsmuseet. Här kommer några kommentarer:

1. Att både jag och Per Börjesson vill förhindra att den föreslagna tillbyggnaden byggs är korrekt. Däremot är det en kraftig överdrift att vi vill riva invändigt. Sanningen är snarare att vi just nu har vi ett gyllene tillfälle att utan större åverkan installera en mindre, invändig hydraulisk hiss då innergolvet i byggnaden inte är lagt och den bastanta Roslagsgraniten står redo för att ta emot hisskonstruktionens belastningar.

2. Mats Wedberg skriver vidare att den förvanskade och förvrängda bilden ”valsar omkring i pressen”. Han menar då det fotomontage som bifogas både min och Per Börjessons debattartiklar. Det finns säkerligen liknande åsikter även om den av honom presenterade skissen beroende på var åskådaren befinner sig, en bit ifrån och upp i luften eller på marken framför tillbyggnaden. För mig är det dock helt egalt för att jag anser att det endast handlar om två alternativ: en invändig lösning som innebär minst påverkan på byggnaden och den omkringliggande miljöns samlade kulturvärden, och en utvändig tillbyggnad som eventuellt kan ses som bättre för en odefinierad framtida användning.

3. Påståendet om att jag och Per Börjesson inte hittills lyckats åstadkomma större förståelse förstår jag egentligen inte riktigt. Om inte Mats Wedberg har registrerat vad vi tillsammans med ett mycket stort antal debattörer och kommentatorer fört fram beträffande Faktoribyggnaden i olika grupper och sociala medier måste han totalt ha förträngt inledningen på Norrtälje kommuns värdegrund, nämligen: invånaren först.

4. Något överraskande får jag sedan reda på att ”Det antikvariska uppdraget var att skydda det utvändiga utseendet”. Nå då så, det gör man utan minsta tvekan bäst genom ett invändigt hiss- och trapphus. Då kan man kanske även kombinera med en snygg entré från Hantverkargatan?

5. Den sista kommentaren gäller försöket att påtvinga andra invånare sina egna subjektiva tankar med klyschor om hur de exteriöra förändringarna skall uppfattas. Låt invånarna göra den bedömningen själva!

Gunnar Hellström

Norrtälje

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons