Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur når vi stabilitet i politiken?

En uppmaning till ”sjuklöverns” partier att ”lägga örat till marken” och lyssna av de önskemål och visioner som väljarna har kanske skulle räcka för att reducera Sverigedemokraternas inflytande, skriver Peter Gerdman

Annons

Den politiska situationen i Sverige är problematisk med tanke på möjligheterna till en framtida regeringsbildning. Inget av blocken kan som det ser ut i dag bilda regering utan aktivt eller passivt stöd av Sverigedemokraterna.

I en ledare i NT den 22 maj tas frågan upp och en av slutsatserna lyder: ”Det allra bästa vore dock om väljarna insåg sitt ansvar för att ge Sverige en stabil regering lät bli att rösta på Sverigedemokraterna. Det är detta parti som orsakar kaoset”.

Samverkan över blockgränsen verkar heller inte särskilt trolig om man lyssnar till den politiska retoriken. Men det är värre än så. Vänsterpartiet och kanske även Miljöpartiet kan inte tänka sig bilda regering tillsammans med något av allianspartierna.

Som skäl till uppmaningen från NT till väljarna att inte rösta på Sverigedemokraterna anförs partiets främlingsfientlighet och extremnationalism. Men Sverigedemokraterna som parti deklarerar sig i dag å andra sidan som ett socialkonservativt parti utan inslag av rasism eller främlingsfientlighet.

Ledarartikeln för således tillbaka ansvaret till väljarna för att Sverige får en stabil regering. Men å andra sidan är det ju ytterst alltid väljarnas eget ansvar hur de röstar och vilka konsekvenser det får i olika meningar, bland annat för regeringsbildningen. Väljarna väljer det parti som bäst motsvarar deras syn på hur samhället skall styras och vilka förhoppningar och visioner de har om framtiden.

Det finns således problem med den här typen av uppmaningar som här diskuteras eftersom de alla ligger inom politikens egen sfär och funktionssätt. En marknadsliberal högerorienterad debattör kan uppmana väljare att inte rösta på Vänsterpartiet efter som det kan medföra socialism och ofrihet och en utveckling liknande den i Venezuela eller gamla Sovjetunionen. Man kan också hänvisa till Vänsterpartiets historia med anknytning till totalitära kommunistiska system under den tid som partiet hette SKP eller VPK.

En vänsterdebattör kan å andra sidan uppmana väljarna att inte rösta på Moderaterna eller Centerpartiet eftersom det kan leda till ett extremt marknadsliberalt samhälle likt USA.

Men det finns ytterligare perspektiv som bör diskuteras. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 och fick då 5,7 procent av rösterna. I dag räknas partiet som det näst största i svensk politik med kanske 20 procent av väljarna bakom sig.

Den utvecklingen har ägt rum på sju år. Hur har detta varit möjligt? Är det troligt att 20 procent av väljarna har blivit främlingsfientliga eller till och med nazister?Nej, det tror jag inte. Däremot påstår jag att många är missnöjda med hur både Alliansen och de rödgröna drivit politiken. Den har helt enkelt inte stått i samklang med många väljares önskemål och visioner.

En betydande del av befolkningen ser de problem som finns i dag med utanförskapsområden, skottlossningar, gängkriminalitet, rättsväsendets kris, en havererad flykting- och integrationspolitik med mera. Där någonstans finns grundbulten till den aktuella politiska situationen.

En uppmaning till ”sjuklöverns” partier att ”lägga örat till marken” och lyssna av de önskemål och visioner som väljarna har kanske skulle räcka för att reducera Sverigedemokraternas inflytande. Många ser nämligen både Alliansen och de rödgröna som ytterst politiskt ansvariga för den aktuella samhällssituationen och så förhåller det sig naturligtvis också.

Peter Gerdman, Norrtälje

NT kommenterar:

Enligt Peter Gerdman har många väljare ”vissa önskemål och visioner” som bara Sverigedemokraterna har lyssnat på. Vilka visioner och önskemål syftar han på? Utan konkreta exempel blir den typen av påståenden helt meningslösa, och för inte debatten framåt.

Väljarna är inte en enhetlig grupp. De har olika önskemål och olika visioner. Det är bland annat därför det finns flera politiska partier.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons