Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får Centern styra riskerar fler skolor att läggas ner

Med den politik, som Centern stöder, innebär detta att fler skolor riskerar att läggas ner utan varje diskussion om ifall ny teknik skulle kunna utnyttjas för en mer rationell drift i en decentraliserad skolstruktur, skriver Ingmar Ögren och Sune Rehnberg.

Annons

Den 30:e januari hade två centerpartister en mycket bra debattartikel införd. Bra, därför att den på ett utmärkt sätt förklarar var partiet står i dag. Det är något som kan vara svårt att förstå för den som följt partiets väg från ett ledande borgerligt parti till en liten stödkraft åt ett socialdemokratiskt minoritetsstyre.

Det fanns en komisk karaktär på bio som hette Åsa-Nisse. Han var också bra på att hantera strömavbrott och att sköta sin vedpanna. Han var dessutom öppen för alla tekniska nymodigheter.

Men även om dagens centerpartister är bra på att elda och klara elavbrott så kan de inte liknas vid Åsa-Nisse, som ju var öppen för ny teknik.

Centern har varit med om att trumma igenom en konsultproducerad skolutvecklingsplan som förutsätter att ”de små barnen inte klarar att hantera datorer”. Detta i en tid då datorhantering lärs ut redan i förskolan! Man har också varit med om att besluta om nedläggning av flertalet små skärgårdsskolor, något som har väckt folkets vrede från Singö till Rådmansö. Detta uttrycks i att 7000 personer krävt en folkomröstning för att ompröva skolutvecklingsplanen och bevara de små skolorna.

Speciellt märkligt är att nedläggningen beslutas samtidigt som länsstyrelsen anordnar seminarier om hur viktigt det är att skärgårdens små skolor bevaras och utvecklas med hjälp av ny teknik.

Att fjärrundervisning skulle vara en lösning avfärdas med ett anekdotiskt exempel från Möja. Vem, utom en centerpartist, kan tro att en modern version av fjärrundervisning inte skulle tillåta eleverna att ställa frågor till läraren under och efter lektionen? Sådant gällde på 1950-talet då fjärrundervisning var lika med hedervärd, men enkelriktad, ”skolradio”.

Centerpartiet har också visat att kommunen ännu innehåller många små skolor. Med den politik, som Centern stöder, innebär detta att fler skolor riskerar att läggas ner utan varje diskussion om ifall ny teknik skulle kunna utnyttjas för en mer rationell drift i en decentraliserad skolstruktur. Risken finns uppenbart – alltså om Centern får fortsätta vara med och styra.

Ingmar Ögren (SD)

Sune Rehnberg (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons