Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Att visa verkligt mod är att vägra döda andra människor

Debatt

Att våga stå upp för att arbeta för fred och konfliktlösning kräver ett individuellt mod. För att marschera i trupp eller kasta bomber från ett flygplan behöver man bara lyda order utan att tänka själv, skriver Axianne Gerdman.

Jag vill tacka Anita Bertilsson! Det var så inspirerande att läsa en verkligt klok debattartikel (NT 30 januari).

Jag delar Anita Bertilssons synpunkter som är mycket angelägna att framföra. Jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att få gehör för dem. Reaktioner jag mött är att jag är naiv och orealistisk. Krig har alltid förkommit i människans historia. Det finns ingenting som säger att vi har blivit fredligare.

Sådana synpunkter är lätta att finna belägg för. Men innebär det att vi som ras gör klokast i att ge upp alla förhoppningar om ett värdigare liv?

Jag såg nyligen den fantastiska filmen Jordens salt i Norrtälje filmstudios arrangemang. Två tredje delar av filmen beskriver hur människan systematiskt förstör vår planet. De grymmaste scenerna utspelade sig efter massakrerna i Rwanda. Högar av lik och döende människor, flyktingläger med ihjälsvultna människokroppar och några som ännu var vid liv.

Sista delen av filmen hade fotografen Sebastian Salgado ägnat åt bilder av djur; sjölejon och isbjörnar och fantastisk grönskande natur. Efter den första fruktansvärda delen av filmen uttalade fotografen-berättaren sin önskan att människan som art borde försvinna från jordens yta innan hon totalförstört hela jordklotet.

Slutet av filmen ingav dock visst hopp. Än finns det möjlighet att stoppa förödelsen. Men människans aggressiva lockelse till förstörelse är stark. Innehav av massförstörande vapen påverkar de beslutande att använda dem.

Vi behöver bara kasta blickarna mot USA. Skjutvapnen ligger inte bara oanvända i medborgarnas byrålådor. Krig och hjältemod kopplas samman. Att offra sig och riskera sitt eget liv för fosterlandet ses fortfarande som modigt och ädelt.

Att visa verkligt mod är att vägra att döda andra människor. Att våga stå upp för att arbeta för fred och konfliktlösning kräver ett individuellt mod. För att marschera i trupp eller kasta bomber från ett flygplan behöver man bara lyda order utan att tänka själv.

Axianne Gerdman, Norröra

Har du också något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons