Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amalia Mattsson har felaktiga utgångspunkter

I NT 29 december skrev Amalia Mattsson att vi måste rädda vår civilisation från klimathotet. Hon vänder sig till Norrtäljes S-, C- och MP-politiker med frågan: ”Vad har ni för planer”?

Annons

Amalia Mattsson försöker övertyga sina läsare med felaktiga utgångspunkter. Att 400 ppm koldioxid inte är särskilt stor andel av atmosfärens gaser är sant.

Hur Amalia Mattsson resonerat för att komma fram till att ”det betyder också att en liten ökning får stora konsekvenser” är obegripligt. Enligt fysikens lagar vet vi att den kända växthuseffekten avtar logaritmiskt med ökande koldioxidhalt. Det betyder således tvärtom att det fordras stora ökningar för att effekten skall bli stor.

Amalia Mattsson säger att ”det finns en risk att temperaturen börjar höjas av sig självt”. Det är vist och sant. Men risken att de naturliga klimatdrivande krafterna gör att temperaturen börjar sjunka av ”sig självt” finns också. Att vi vet så lite om de naturliga i klimatsystemet inneboende krafterna är ett problem. Om Amalia Mattsson så vill kan vi säga att det som sker, det sker av sig självt.

Att klimatet varit stabilt i 10 000 år är fel. Under den innevarande interglacialen, som nu varat cirka 11 500 år, har temperaturen varierat med plus-minus flera grader. Under tidig medeltid, cirka år 950 till 1250 inträffade den medeltida värmeperioden som avlöste en tidigare kallperiod. Lilla istiden, som inträffade cirka 1350, varade till mitten av 1800-talet. Då var hungersnöd och umbäranden allt annat än blomstrande jordbruk i stabilt klimat. I Nordamerika dröjde sig lilla istiden kvar ända fram till 1920.

Det blir lite konstigt när Amalia Mattsson påstår att det var jordbruket som lade grunden till vårt välstånd. Den förhärskande uppfattningen är väl att det var industrialiseringen som lade grunden till välståndet. Mänsklig kreativitet och teknisk utveckling har lett bland annat till förbättrade jordbruksmetoder. Tillgång till elektricitet har varit avgörande för utveckling av apparater som kyl- och frysskåp och andra hushållsapparater. Samtidigt som jordens befolkning ökat har andelen svältande minskat.

En påtaglig effekt av ökande halt koldioxid i atmosfären är att jorden blivit grönare. Skördarna ökar år efter år och slår ständigt nya rekord enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Dessvärre är det nog inte mycket Norrtäljes politiker kan göra för att rädda vår civilisation från det klimathot som Amalia Mattsson inte lyckats förklara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons
Annons
Annons